ANNONS

Jo, Sverige har visst "gratulerat" Donald Trump till valsegern

Hugo Ewald · 11 Nov 2016
Uppdaterad 11 Nov 2016
Sverige har varit relativit kritiskt, men man har faktiskt "gratulerat" Trump.

Sverige har varit relativit kritiskt, men man har faktiskt "gratulerat" Trump. Foto: Skärmdump/Metro


I ett blogginlägg som fått över 5 000 reaktioner påstås det att Sverige, till skillnad från de flesta andra länder, inte officiellt gratulerat USA:s kommande president Donald Trump till hans valvinst. Till SVT sa Löfvén dock att Sverige gratulerar Trump som brukligt, även om Löfvén uttalat sig mer kritiskt än många andra världsledare.

klar

Artikellänk är kopierad

"Sveriges regering väntar [sic] gratulera Donald Trump". Så lyder rubriken till en artikel som under torsdagen publicerades på en svensk blogg och sedan dess fått över 5 000 interaktioner på sociala medier.

Artikeln påstår att bland annat Norges statsminister Erna Solberg och Finlands statsminister Juha Sipilä gratulerat Donald Trump till segern medan Stefan Löfvén istället valt att inte göra det. Viralgranskaren har sedan artikeln publicerats fått otaliga frågor om det påståendet faktiskt stämmer.► LÄS MER: Viralsajter utnyttjar USA-väljarna – här är historien om en fejkad historia

Det stämmer att Erna Solberg och Juha Sipilä både gratulerat Trump till sin valvinst. "Jag vill passa på att gratulera Donald Trump till valsegern", sa Erna Solberg under en presskonferens under onsdagen. Det gjorde även Finlands president Sauli Niinistö. Juha Sipilä sa inte uttryckligen att han "gratulerade" Donald Trump, men att man direkt kommer bygga på relationerna med den nya administrationen.

Sveriges officiella uttalanden har som blogginlägget påstår varit mer kritiska. Statsminister Stefan Löfvéns uttalande som publicerades på regeringens webbsida lyder i sin helhet som följande.

"Det här är ett valresultat som många känner oro inför, men som vi har förberett oss på.

Sverige har en lång tradition av samarbete med amerikanska regeringar, oavsett partifärg, och den svenska regeringen kommer tidigt ta kontakt med den tillträdande amerikanska administrationen för att värna svenska och europeiska intressen, samt främja global säkerhet och stabilitet."► LÄS MER: Ja, Trump vann – men alla historier som spridits är inte sanna

På Facebook skriver Stefan Löfven som följande.

"Vi måste också dra lärdom av det vi har sett i USA. Valrörelsen har präglats av en mycket hård retorik med personangrepp och ett minst sagt aggressivt tonläge. Det debattklimat vi sett tjänar ingen väl och är inget vi vill se mer av – varken i Sverige eller i Europa. Det är söndrande. Det minskar tilltron till politiken. Här vilar ett tungt ansvar på samtliga politiska ledare. Vi måste kunna driva en tuff politisk debatt, med skarpa ideologiska skiljelinjer, utan att sprida hat och splittring.

Jag tror att populism vinner fotfäste när människor känner att etablerade politiker inte kan göra något för dem. Det måste vi ta på största allvar. Vi måste se till att vårt samhälles ekonomiska kraft inte bara blir stora vinster för några få, utan skapar konkreta livsförbättringar för vanligt folk. Vårt samhällsbygge ska omfatta alla."

Även utrikesminister Margot Wallström har kommenterat valresultatet på Twitter.

"Mer än någonsin behöver världen hopp om en framtid med fred, jämställdhet och hållbar utveckling. A new reality. Sweden and the EU will have to increase efforts for security, climate and trade. The US will remain an important partner. Dear @HillaryClinton – as we both know it's not a glass ceiling but a thick layer of men. Keep up the fight for women, onwards!", skriver hon i treseparatainlägg.

Men Sverige har faktiskt "gratulerat" Donald Trump till valvinsten. När Stefan Löfvén av SVT fick frågan om han ville gratulera Trump sa han som följande.  – Vi gör som brukligt. När någon vinner ett val så gratulerar vi, det gör vi alltid.

Det stämmer alltså att Sveriges officiella kommentarer till faktumet att Donald Trump är USA:s nästa president varit mer kritiskt än andra nordiska länders. Det har också varit mer kritiskt än kommentarer från statschefer i länder som Kanada och Storbritannien. Men Sverige har "gratulerat" Donald Trump till valvinsten, vilket gör att Viralgranskaren stämplar påståendet som falskt.►LÄS MER: Tre falska påståenden som sprids om Donald Trump

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro