ANNONS

Kampsportskändis utnyttjas i rasistisk satir”

Jack Werner · 2 Jun 2014
Uppdaterad 2 Jun 2014
Kampsportskändis utnyttjas i rasistisk ”satir”

Kampsportskändis utnyttjas i rasistisk ”satir”


Kampsportskändisen Alexander Gustafsson ska, enligt ett blogginlägg som delats och gillats tiotusentals gånger det senaste dygnet, ha misshandlat en man som försökt råna honom. Men inlägget är en rasistisk bluff.

klar

Artikellänk är kopierad

”Under onsdagskvällen var den världsberömde MMA-stjärnan Alexander Gustafsson på väg hem från Nexus Fightcenter i Stockholm när han i nattmörkret plötsligt hade en neger framför sig, som under hot om våld försökte råna honom på hans surt förvärvade pengar. Sann sina MMA-reflexer avvärjde han emellertid det tilltänkta rånet innan negern ens visste vad som hänt.”

Så börjar ett blogginlägg som sedan det publicerades den 29 maj fått över 10 500 delningar och gillningar på Facebook, och enligt bloggen själv lockat över 100 000 läsare.

I inlägget, som är publicerat tillsammans med två bilder på en misshandlad man och Alexander Gustafsson, beskrivs ingående hur en man ska ha försökt råna Gustafsson men blivit nedslagen av honom istället. Inlägget innehåller flera uppenbart rasistiska formuleringar, exempelvis:

”Visserligen agerar negrer mest bara efter impuls och tänker egentligen aldrig innan de gör något, men faktum är ändå att de förstår våld.”

Men bilden på den misshandlade mannen föreställer Alexander Landau, en amerikan som i januari 2009 misshandlades av polisen. Och inlägget är fullständigt fejkat, något som Alexander Gustafsson själv gått ut med via sin Facebooksida.

”Tack alla för att ni meddelat mig och varnat för artikeln som går runt på nätet”, skrev han och fortsatte: ”Det har sina fördelar att vara känd, men dessvärre också nackdelar, till exempel denna fejkade artikel som är så felaktig som den kan bli.

Många av läsarna beskriver bloggen som satirisk, men bloggen deklarerar själv inte någonstans att deras inlägg är påhittade. Och på Facebook tycks flera läsare ha tagit inlägget på allvar. En av dem är Anders Leander, kommunfullmäktigeledamot i Mönsterås kommun sedan 2010 som representerar nazistiska Svenskarnas parti.

sin blogg har han återpublicerat inlägget i sin helhet, utan att kommentera det. Men Leander, som tidigare publicerat bilder på våldtäktsoffer som propaganda för Sverigedemokraterna, är ovillig att besvara frågor.

– Jag bara hänvisar till inslaget, skriver han i ett mejl till Viralgranskaren.

Varför det?

– För att så många som möjligt skall läsa det naturligtvis.

Och varför det?

– För att press och media hycklar och förvränger sanningen.

Tomas Ghassemi är Alexander Gustafssons manager, och han tycker det är tråkigt att rykten som dessa får spridning.

– Historien låter ju inte ens trovärdig. Alex har för det första varit i Tyskland hela veckan, och för det andra tränar han sedan två år inte på det där stället Nexus. Och för det tredje har de allra flesta av Alex kompisar utländsk bakgrund.

Men de kommer inte gå vidare med någon polisanmälan mot inlägget.

– Vi har pratat med vår advokat, och det här är så jäkla bedrövligt att det inte ens är värt att kommentera eller lägga ner tid på, säger Tomas Ghassemi.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro