ANNONS

Lär dig granska bilder – med hjälp av ett verkligt exempel

Johan Wikén · 7 Feb 2019
Uppdaterad 7 Feb 2019
Några enkla verktyg och pusslande är ofta det enda som behövs för att granska en bild.

Några enkla verktyg och pusslande är ofta det enda som behövs för att granska en bild. Foto: Skärmdump Facebook/TT


Bilden påstås visa en snötäckt gata i Chicago i slutet av januari 2019. Men stämmer det verkligen? Med hjälp av ett verkligt exempel visar vi hur du kan granska bilder.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är inte alls ovanligt att bilder börjar leva sitt eget liv på nätet. Vi har sett det i samband med terrordåd och andra allvarliga nyhetshändelser där gamla eller manipulerade bilder snabbt fått spridning.

I slutet av januari publicerades bilden nedan på Facebook och påstods vara tagen i Chicago samma dag. Det är visserligen en oskyldig bild som knappast kan skada någon. Men det är också ett utmärkt tillfälle att visa hur en bildgranskning kan gå till – steg för steg.

Bilden och den skämtsamma texten fick snabbt stor spridning.
Bilden och den skämtsamma texten fick snabbt stor spridning.

1. Bildsökning

Det första steget är i princip alltid att göra en bildsökning. Använder du Google Chrome är det väldigt enkelt. Högerklicka på bilden du vill veta mer om och välj ”Sök på Google efter bild”. Du kan också gå in på Google images, klicka på den lilla kameran och ladda upp bilden du vill söka efter.

I snöbildsfallet får man upp en träff på Pinterest som indikerar att den egentligen visar en gata i New York efter en snöstorm den 28 december 2010.

Högerklicka på bilden och sök om du använder Chrome. Du får då upp sökresultat i ett nytt fönster.
Högerklicka på bilden och sök om du använder Chrome. Du får då upp sökresultat i ett nytt fönster.

2. Wayback machine

Bilden verkar dock inte ha laddats upp på Pinterest från början. I hörnet kan man nämligen se en vattenstämpel där det står ”Posted at www.ellf.ru”. En rysk sajt som är nedlagd sedan 2017.

Lyckligtvis finns det ett verktyg som heter Wayback machine som gör att man kan hitta arkiverade publiceringar på olika sajter. Genom att söka på www.ellf.ru, och datumet i Pinterest-beskrivningen, hittar man ett inlägg som publicerades den 28 december 2010 där bilden finns med.

3. Första publiceringen

Men var det verkligen Ellf.ru som publicerade bilden först? Tyvärr kan Googles bildsök vara lite rörigt ibland och det kan vara svårt att hitta den första publiceringen. Som tur är finns det ett verktyg som heter Tineye som är bättre för det ändamålet.

Laddar man upp snöbilden på Tineye och väljer ”sort by oldest” får man en intressant träff högst upp som leder till en ryskspråkig blogg. I ett inlägg som publicerades tidigt den 28 december 2010 finns den aktuella snöbilden med, utan vattenstämpel.

Genom att översätta den ryska texten framgår det att personen bakom bloggen med allra största sannolikhet är den som har tagit bilden från sitt fönster.

4. Detaljerna

För att verkligen kunna slå fast var en bild är tagen kan man försöka leta efter detaljer i bilden som kan avslöja platsen. I inlägget från den snöiga dagen på den ryskspråkiga bloggen finns det en bildserie.

På en av bilderna syns en skylt med ett telefonnummer till ett ”law office”, alltså en advokatbyrå. Genom en Googlesökning på numret, 718-743-8899, får man fram en adress längs gatan Brighton 7th street i Brooklyn.

På en annan av bilderna kan man med lite vilja urskilja att det står ”Masjid Omar” på en skylt. Söker man på namnet plus Brooklyn framgår det att det är ett islamiskt center som även det ligger längs Brighton 7th street.

Med hjälp av detaljer i bilder kan man leta sig fram till rätt plats.
Med hjälp av detaljer i bilder kan man leta sig fram till rätt plats.

5. Google street view

Två av bilderna i blogginlägget är alltså tagna längs samma gata, kan det vara så att personen bakom kameran har tagit fler bilder där? Med hjälp av Google street view kan man själv klicka sig fram längs Brighton 7th street.

Och mycket riktigt, till slut hittar man korsningen med det vita huset som bevisar var den spridda snöbilden är tagen.

Titta på det vita samt gröna staketet, parabolantennerna på kortsidan till det vita huset och jämför antalet fönster. Det blir tydligt att båda bilderna visar korsningen Brighton 7th street/Banner avenue.
Titta på det vita samt gröna staketet, parabolantennerna på kortsidan till det vita huset och jämför antalet fönster. Det blir tydligt att båda bilderna visar korsningen Brighton 7th street/Banner avenue.
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro