ANNONS

Livsmedelsverket: Ingen fara med micropopcorn

Jack Werner · 19 Mar 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014
Livsmedelsverket: Ingen fara med micropopcorn

Livsmedelsverket: Ingen fara med micropopcorn Foto: Matthew Mead/AP


Ett blogginlägg som varnar för micropopcorn har på några dagar lästs av nästan 200 000 personer. Men Livsmedelsverket tonar ner riskerna, berättar Viralgranskaren.

klar

Artikellänk är kopierad

För den som vill skämta till det har de senaste årens debatter om dieter och matfusk öppnat för ett gyllene tillfälle: Maten är nämligen helt klart ett stekhett ämne just nu. Och det märker vi på Viralgranskaren. Ett flertal av tipsen vi fått in sedan vi drog i gång i förra veckan är matrelaterade. 

Särskilt ofta förekommande i tipslådan är ett inlägg på bloggen My Big Fat Dream, som handlar om micropopcorn.

”Det är nog bland det värsta du kan ge dina barn...och dig själv också” slår blogginlägget fast, och varnar för ämnet diacetyl som används som smörarom i popcornen. I bloggen finns en länk till en TT-artikel, publicerad på Aftonbladet, om en man som tilldömts skadestånd efter att ha fått ”popcornlunga” av att ha ätit för mycket popcorn.

Dessutom varnas för limmet som håller ihop förpackningen, som när det värms upp i mikrovågsugn ska spridas in i popcornen.

"Inte väl underbyggt"

Men enligt Lilianne Abramsson Zetterberg, toxikolog på Livsmedelsverket, är uppgifterna i blogginlägget ”inte särskilt väl underbyggda när det gäller fakta”.

– Det finns inga belägg för att uppvärmning i mikrovågsugn är mer hälsovådligt än uppvärmning i vanlig kastrull, säger hon i ett mejl.

Enligt Abramsson Zetterberg har det gjorts analyser av mängden transfetter i micropopcorn, som har visat att halterna är låga även om det kan variera mellan olika märken och påsar. Och om inte popcornen börjar brännas upp utgör inte heller limmet någon risk.

– Ämnen som förekommer i förpackningsmaterial måste testas innan de blir godkända för att användas till livsmedel. Därför är det osannolikt att material i popcornpåsen vid uppvärmning bildar ämnen som innebär en risk för hälsofara.

Vidare säger Abramsson Zetterberg att eftersom diacetyl är en godkänd arom i EU så är de mängder som finns i livsmedel bedömda som säkra att äta – och det gäller även popcorn.

– Problemen man sett är när höga halter av diacetyl inandats vid yrkesexponering, och det gäller inte för personer som då och då poppar popcorn.

"Det är en onödig tillsats"

Det verkar dock inte vara så enkelt med diacetyl som Livsmedelsverket vill ha det till. Enligt Gunnar Johanson, professor i arbetsmiljötoxikologi på Karolinska institutet, testas bara ämnets farliga egenskaper när det är en del av födan - inte som gas man andas in.

– Sen kan man säga att om det hade varit ett stort problem så hade man ju sett det nu, för många äter ju micropopcorn. Men nog tycker jag det är en onödig tillsats, säger Johanson.

Han påpekar dock att mannen som fick popcornlunga av att ha ätit för mycket micropopcorn är ett extremfall.

– Han åt flera påsar om dagen, och satt dessutom och sniffade i påsarna eftersom han gillade doften.

Litar inte på Livsmedelsverket

Bakom bloggen My Big Fat Dream står den 45-åriga bloggaren Annika, och hon ger inte mycket för vad Livsmedelsverket säger.

– Jag litar inte på dem. De stoppar inte alla de ämnen de borde stoppa, säger hon.

Hon är en före detta optiker som flyttat till Danmark, och börjat blogga om sin hälsa och sitt liv. Inlägget om popcornen har dragit en helt osannolikt stor publik till hennes nystartade blogg, närmare bestämt 190 374 personer.

Informationen om micropopcornen hittade hon av en slump, och tyckte den behövde komma ut. Hon tycker det är bra att folk får skapa perspektiv på matfrågan.

– Jag tycker det är bra att sådant här kommer ut, så folk får undersöka själva. Det är ju trots allt inte så svårt att helt enkelt bara poppa popcorn i kastrull, menar hon.

Slutsatsen? Eftersom uppgifterna om limmet enligt Livsmedelsverket inte stämmer, och farorna med diacetyl enligt både Livsmedelsverket och professor Gunnar Johansson inte alls är så överhängande som påstås, får blogginlägget en falskstämpel.

Viralgranskarens tips är att undvika att dagligen andas in luften från ett flertal påsar micropopcorn. Då ska det nog gå bra. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro