ANNONS

Metros Viralgranskare tar steget in i klassrummet

Fredrik Tideman · 30 Sep 2014
Uppdaterad 30 Sep 2014
Viralgranskarens Linnea Jonjons, Jack Werner och Åsa Larsson. Till höger, Murgårdsskolans Madeleine Högman och Karin Lepistö med eleverna Elizabeth och Engla, 6 år gamla.

Viralgranskarens Linnea Jonjons, Jack Werner och Åsa Larsson. Till höger, Murgårdsskolans Madeleine Högman och Karin Lepistö med eleverna Elizabeth och Engla, 6 år gamla.


Metros Viralgranskare tar steget in i skolan. Tillsammans med en skola i Sandvikens kommun tar man fram undervisningsmaterial för att lära ut källgranskning på nätet.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är på Murgårdsskolan i Sandviken som Viralgranskarens undervisningsmaterial kommer att användas. Specialpedagogen Madeleine Högman och hennes kollega Karin Lepistö, förskollärare, driver sedan tidigare projektet Nätsmarta, och är de som samarbetar med Viralgranskaren från skolans sida. – Det började med att vi fick ut hemdatorer till barnen på Murgårdsskolan från årskurs ett. Vi har inga filter på datorerna och föräldrarna undrade hur vi ska hantera säkerheten, och då kom idén om att utbilda barnen så att filtren ska sitta i huvudet, säger Madeleine.

Det material som Metros Viralgranskare tar fram ska användas från förskolan till årskurs sex, och kommer bestå av både teori och övningar. Materialet är också anpassat för att vända sig till yngre barn.

– Det finns mycket bra på nätet om det här, men lite som vänder sig till små barn, säger Madeleine Högman.

Varför är det viktigt att lära ut källgranskning i skolan?

– För det första så finns det i vårt uppdrag från skolverket, och så är de så att samhället förändras och barnen måste kunna sådant här.

Metros Viralgranskare Jack Werner håller med om att källkritik på nätet har en viktig plats i skolan.

– Barn är i hög grad aktiva på nätet och är våra framtida publicister, och i någon mån redan nu publicister. Barnen är också bättre på att befinna sig på nätet på ett naturligt sätt än föräldrarna så föräldrarna kan inte riktigt lära ut den här kunskapen.

Han skulle vilja se mer av den här typen av utbildning i skolan.

– Det behövs mer digitalt hantverk i skolan, jag skulle vilja se en grundkurs i publicistik i grundskolan. En kortare utbildning i journalistik skulle vara bra för barnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro