ANNONS

Metros Viralgranskaren kan få Stora Journalistpriset

Metro.se · 4 Nov 2014
Uppdaterad 18 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Metros Åsa Larsson, Jack Werner och Linnéa Jonjons.
Metros Åsa Larsson, Jack Werner och Linnéa Jonjons.Foto: Urban Brådhe

Metros journalister Jack Werner, Linnéa Jonjons och Åsa Larsson nominerades i dag till Stora Journalistpriset 2014.Deras Viralgranskaren – som faktakollar rykten och stories som spris på nätet – är nominerad i kategorin Årets förnyare.– Det här är fantastiskt roligt och jag är stolt över både mina medarbetare och det avtryck vi gjort på mediemarknaden med den här satsningen., säger Metros chefredaktör Christofer Ahlqvist.

I dag presenterades vilka som nomineras till det prestigefyllda Stora Journalistpriset 2014. Och för första gången i Metros historia kan tre Metrojournalister nu få priset – Viralgranskarens redaktörer Jack Werner, Linnéa Jonjons och Åsa Larsson. Historier som får stor spridning i sociala medier hamnar ofta högt på agandan. Därför lanserades Viralgranskaren i mars tidigare i år – i syfte att granska dessa historier. Sedan dess har Viralgranskaren fått stort genomslag bland läsarna och i branschen.  – Vi har fått enormt bra respons från våra läsare och den här nomineringen är ytterligare ett bevis på att vår ambition att granska de forum som många läsare använder som nyhetskälla ligger helt rätt i tiden, säger Christofer Ahlqvist, chefredaktör på Metro.

Nomineringen motiveras bland annat: "För att de skapat en genial metod för att avslöja vad som är myt och vad som är verklighet i den virala världen." – Viralgranskaren är det roligaste jag har jobbat med – läsarkontakten är fantastisk, och det är väldigt många som följt och varit entusiastiska över det jobb vi gör. Det känns fantastiskt att även journalistprisjuryn på detta sätt visar sin uppskattning, säger Jack Werner.

Några av Viralgranskarens artiklar som engagerat läsarna mest är ”Tiggarvarningen i småstaden blev viral – men är full av lögner”, ”Respektera henne – sprid inte den här bilden på Facebook” och ”Zlatans jättebetalning till vägförening – en vandringssägen”.  – Vi är inget utan våra läsare, de som läser och delar våra artiklar och de som tipsar oss om saker som händer i deras flöden. Viralgranskarens läsare gör en stor del av jobbet, säger Linnéa Jonjons. 

Sedan lanseringen har Viralgranskarens redaktörer föreläst för journaliststudenter om källgranskning på nätet, för norska grävande journalistföreningen Skup och håller nu på att ta fram undervisningsmaterial i samarbete med en skola Sandvikens kommun.  – Vårt mål är att fler ska tänka källkritiskt i sin vardag, att man tänker en extra gång innan man delar den där fantastiska historien som egentligen verkar vara för bra för att vara sann, säger Åsa Larsson.

Stora Journalistpriset instiftades 1966 i syfte att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken. Prissumman är på 100 000 kronor och delas ut i fyra kategorier. Vinnarna presenteras den 20 november. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro.se
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro