ANNONS

Mia, 42, blev offer för konspirationsteori – fick dödshot efter intervju i SVT

Johan Wikén · 18 Jan 2019
Uppdaterad 18 Jan 2019
Grova hot riktades mot Mia Orange.

Grova hot riktades mot Mia Orange. Foto: Skärmdump Facebook


SVT beskylls inom vissa kretsar för att systematiskt välja intervjupersoner med vänsterkopplingar – för att sedan mörka det för allmänheten. När Malmöbon Mia Orange, 42, lät sig intervjuas av SVT om en dödsskjutning utanför hennes sons förskola rasade hatet in. Anledningen: hon gillar Vänsterpartiet på Facebook.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 12 december, klockan halv nio på morgonen, sköts en man till döds i Malmö. Precis intill en förskola.

Några minuter senare kom Mia Orange, 42, dit tillsammans med sin son. Förskolepersonalen rekommenderade henne att lämna som vanligt för att inte barnen skulle bli för oroliga över den verklighet som utspelade sig på gatan utanför.

Efter att ha sagt hej då till sin son gick hon ut tillsammans med andra föräldrar för att kolla vad som hade hänt. Samtidigt började journalister från flera olika medier anlända till brottsplatsen. En reporter från SVT frågade om Mia Orange kunde tänka sig att ställa upp på en intervju.

Hon sa ja.

Några timmar senare kom det första mejlet. Avsändaren önskade Mia ett nackskott. Och det var bara början.

– Jag tror väl inte att någon kommer skjuta mig i huvudet. Men jag tycker det känns fruktansvärt jobbigt att det finns människor som uppenbarligen inte har några spärrar för vad de säger som vet var min son går i förskola, säger Mia Orange som till vardags är doktorand i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Anonymt Twitterkonto hängde ut Mia

Intervjun med henne och en annan förälder gick i flera sändningar den 12 december. Men det var först efter söndagen den 16 december, när intervjun sändes i Agenda, som mejlen och kommentarerna började rasa in.

Anledningen var att en anonym Twitteranvändare, som är aktiv inom den högerpopulistiska nätmiljön, rotade fram att Mia Orange gillar bland annat Vänsterpartiet i Malmö och Västerpartiet i Tierp på Facebook. Något som personen skrev i ett inlägg i kombination med namn och bild på Mia.

Twitterinlägget om Mia Orange har fått över 1 500 interaktioner.
Twitterinlägget om Mia Orange har fått över 1 500 interaktioner.

Inlägget från det anonyma Twitterkontot fick stor spridning och delades bland andra av den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson. ”Stämmer detta @svt? Någon kommentar i så fall?”, skrev han.

– Jag avfärdade det inledningsvis för att jag tänkte att det handlade om högertroll i en liten sfär. Men sedan delade den här moderata riksdagsledamoten inlägget. Jag trodde ändå att vi var på samma sida om foliehattarna. I min värld är det en absurd sak att tro på, säger Mia Orange.

M-politikern: Ingen möjlighet att lusläsa varje kommentar

Riksdagsledamoten Jan Ericson, M, står fast vid att det var relevant att ställa frågan till SVT.

– Det är väldigt ofta det händer att man intervjuar mannen eller kvinnan på gatan och så visar det sig att det är en politiker, och då oftast på vänsterkanten. Det är märkligt, säger han.

Är det problematiskt att gilla ett parti på Facebook och samtidigt bli intervjuad i SVT om en dödsskjutning utanför sin sons förskola?

– Det är ju knappast problematiskt. Men det kanske hade funnits en anledning att påpeka det om det nu var så att hon hade politiska uppdrag, säger Jan Ericson.

Hon hade inte det.

– Men jag har för mig att det antyddes att hon hade det i det här inlägget.

Det står att ”på Facebook gillar denna ’slumpmässigt’ utvalda kvinna: Vänsterpartiet Malmö”.

– Just det här fallet var inte ett av de tydligaste, det var därför jag ställde frågan till SVT.

I kommentarerna under ditt inlägg om Mia kommenteras hennes utseende, hon kallas vänsterbliven, häxa och så vidare. Hur ser du på det?

– Jag tar alltid avstånd från alla former av fula påhopp i sociala medier, det är väldigt lågt. Samtidigt så är jag en av de mest spridda och delade politikerna, jag har ingen som helst möjlighet att sitta och lusläsa varje kommentar. Var och en måste ta ansvar för vad man själv gör i sociala medier, säger den moderata riksdagsledamoten.

I kommentarerna till M-ledamotens inlägg hånas Mia Orange.
I kommentarerna till M-ledamotens inlägg hånas Mia Orange.

Faktum är att det finns flera liknande fall som har fått spridning den senaste tiden. Det är inom vissa kretsar populärt att insinuera att SVT medvetet väljer personer med vänsterkopplingar som intervjuobjekt och samtidigt mörkar det för allmänheten.

En del går så långt att de verkar tro att SVT systematiskt ringer in vänsterpersoner till brottsplatser och liknande för att ”rätt åsikter” ska kunna framföras i sändning.

I kommentarerna till M-politikerns inlägg har exempelvis en användare publicerat en bild från Expressen som visar att även de har citerat Mia Orange gällande dödsskjutningen. ”Hon har vart med förr och kommenterat av nån anledning. Detta är troligen då en person som man ringer in”, skriver Twitteranvändaren.

SVT pudlade om inslag med vänsterpartist

I vissa fall kan det finnas skäl till självkritik för SVT. Som när de härom veckan intervjuade en lärare i ett reportage om orsaker till våldet i skolan utan att berätta att läraren även är ordförande för Vänsterpartiet i Eskilstuna. Något som lyftes fram och kritiserades av riksdagsledamoten Hanif Bali, M, på Twitter. Anledningen var, enligt SVT, att varken reporter eller redaktör kände igen intervjupersonen.

”Vi är ense om att vi i det här fallet borde ha berättat om lärarens bakgrund. Även om det var hennes erfarenheter i skolan som gjorde att vi valde att intervjua henne, så var hennes förtroendeuppdrag relevant”, skrev SVT på sin sajt efter kritiken.

I andra uppmärksammade fall har det handlat om enkäter där SVT har ställt en kort fråga till ”folk på gatan” som senare har visat sig vara aktiva politiskt på ett eller annat sätt.

Exempelvis tillfrågades sju personer om vem de tror blir statsminister till ett inslag som sändes i Aktuellt den 8 januari. En av dessa visade sig vara kommunpolitiker för Vänsterpartiet, vilket fick uppmärksamhet i sociala medier.

Ansvarig utgivare på SVT svarar

Charlotta Friborg är programchef på SVT Nyheters riksredaktion och ansvarig utgivare för bland annat Rapport, Aktuellt, Morgonstudion och svtnyheter.se.

– När vi gör så kallade enkäter på stan är avsikten att redovisa mångfalden av argument och synpunkter. Där tycker vi inte att det är relevant att ställa frågor om förtroendeuppdrag etcetera, säger hon.

– Men när vi tar upp personer för att illustrera eller fördjupa en problematik som kan påverka den politiska debatten, ställer vi frågor om förtroendeuppdrag eller annat engagemang. Vi vill i de här sammanhangen vara transparenta med sådana uppgifter, så att publiken kan förhålla sig till det som sägs.

Charlotta Friborg är programchef på SVT Nyheters riksredaktion. Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Charlotta Friborg är programchef på SVT Nyheters riksredaktion. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Hur ser du på de påståenden som sprids om SVT:s val av intervjupersoner?

– Kanske är det så att dessa påståenden bygger på missförstånd om hur journalistiskt arbete bedrivs.

LÄS MER
Det omtalade "Barcelonaavtalet" – ministern bakom underskriften talar ut

Teorierna som sprids går ju i stort ut på att SVT påstås vara vänstervridet, hur ser du på det?

– Vår journalistiska metod bygger på saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vi gör noggrann research och ställer krav på oss själva att hålla en balanserad ton i vår presentation. Det går också att pröva både sakligheten och opartiskheten i vår journalistik genom Granskningsnämnden, säger Charlotta Friborg.

Hade ingen koppling till SVT

När det kommer till Mia Orange så beskriver hon sig som en passiv medlem i Vänsterpartiet Malmö som inför valet gjorde något enstaka pass i partiets valstuga. Hon säger att hon inte har någon koppling till SVT-reportern som intervjuade henne efter dödsskjutningen.

– Jag har lyssnat på den här intervjun minst fem gånger och försökt hitta vad det är jag säger som är så fruktansvärt kontroversiellt. Men jag tycker inte att jag säger någonting som är särskilt upprörande även om man inte står på samma sida politiskt som jag. Det är en helt absurd tanke att de kan tro att vi har blivit inkallade på det här sättet, säger hon.

Exempel på hotmeddelanden som Mia Orange har fått efter sin medverkan i SVT.
Exempel på hotmeddelanden som Mia Orange har fått efter sin medverkan i SVT.

Bakom mikrofonen stod SVT:s utsända reporter Per Lärka. Han bekräftar att han inte på något sätt har en koppling till Mia Orange eller visste någonting om hennes politiska åsikter.

– Det var en skjutning tidigt på morgonen framför en förskola och vi ville prata med föräldrar som lämnade sina barn. När jag kom dit intervjuades två föräldrar av andra medier, de pratade även med oss, säger han.

Att intervjun om dödsskjutningen resulterade i hot och hat mot Mia Orange tycker han är absurt.

– Man tar sig för pannan, säger Per Lärka.

Mia Orange har den senaste månaden fått förolämpningar om sitt utseende, kallats batikhäxa, beskyllts för att vara Sveriges mest ansvarslösa mamma och fått rena dödshot. Allt för att hon ställde upp på en intervju i SVT om en dödsskjutning utanför hennes sons förskola.

– Det är klart det känns jobbigt, det handlar om hundratals kommentarer. Jag har polisanmält det som jag har betraktat som hotfullt.

Kommer du att ställa upp på intervjuer i framtiden om en liknande situation uppstår?

– Om det bara är jag så visst, men inte om mina barn är inblandade på något sätt, säger Mia Orange.

pil
Det här sa Mia Orange i SVT-intervjun

– Att det händer klockan halv nio på morgonen på en gata där det är ganska mycket folk som är på väg till jobbet och lämnar barn. Det känns inte alls bra.

– Jag älskar Möllevången, jag tycker att det här är en av de bästa delarna av Malmö överhuvudtaget. Jag vill så himla gärna att mina barn ska växa upp med närhet till allt det här som faktiskt är fantastiskt med den här stadsdelen också.

– Samtidigt känner jag att det är så många otroligt utsatta ungdomar som uppenbarligen inte känner att det finns möjlighet till någonting annat än kriminalitet. Jag önskar att Malmös skolor blir bättre och att det fanns någon som kunde plocka upp de här unga människorna i någonting annat.

– Jag blir arg också, jag tycker det är så jävla empatilöst att skjuta utanför en förskola klockan halv nio på morgonen. Jag blir arg och sen känner jag stor sorg.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro