ANNONS

Missvisande information om dansk politikers roll sprids

David Peterson · 11 Sep 2018
Uppdaterad 18 Sep 2018
Den danska politikern bevakade det svenska valet som privatperson.

Den danska politikern bevakade det svenska valet som privatperson. Foto: Skärmklipp


Den danska politikern Michael Aastrup Jensen riktar hård kritik mot det svenska valsystemet. Nu sprids information om att Jensen bevakade valet som en av de internationella valobservatörer från OSSE. Det stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Den danska politiker Michael Aastrup Jensen, som tillhör det liberala regeringspartiet Venstre, säger bland annat att det svenska valsystemet är långt ifrån europeiskt standard. Uttalandet har fått stor spridning och är korrekt återgivet. Men flera sajter påstår att Jensen bevakade valet som valobservatör. Det stämmer inte.

– Han arbetar och representerar inte OSSE på något sätt, säger Thomas Rymer, talesperson vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) kontor i Warsawa, till Sveriges Radio.

Bland annat presenterar nättidningen Nya Dagbladet den danska politikern som valobservatör.

”Den danske valobservatören Michael Aastrup Jensen rasar mot det svenska valsystemet,” skriver de på sin sajt.

Det stämmer att Sverige för första gången haft valobservatörer från OSSE på besök, men Aastrup Jensen var inte en av dem. Han bevakade det svenska valet som privatperson. Han har däremot tidigare varit valobservatör i Ryssland och andra östeuropeiska länder.

Uppdatering 18 september:

Efter Viralgranskarens artikel uppdaterades Nya Dagbladets text den 13 september med en mening om att Aastrup Jensen bevakade valet som privatperson.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro