ANNONS

Mystiska "Köks-Emma" gäckar svenska insändarredaktioner

Jack Werner · 1 Aug 2014
Uppdaterad 1 Aug 2014

Restaurangfacket sviker oss medlemmar”. Så löd rubriken på en insändare som tryckts i åtminstone sju svenska lokaltidningar de senaste dagarna. Men nu reser frågetecken kring "Köks-Emma", som skribenten kallar sig. Är hon i själva verket en slug politiker?

klar

Artikellänk är kopierad

I veckan fick Anders Nilsson, nyhetschef och ansvarig utgivare för lokaltidningen Sydöstran, en insändare på mejl. Insändarskribenten kallade sig Köks-Emma, och sade sig vara en 24-årig exmedlem i Hotell- och Restaurangfacket. ”Restaurangfacket sviker oss medlemmar”, var rubriken hon själv satt på insändaren.

”Det är en valplattform för en makthungrig politiker och en kassako för de röda partierna snarare än ett organ som för min talan”, skrev hon om facket. Texten var mycket kritisk mot Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, och påminner i sin form om en debattartikel.

– Jag tyckte det var jätteintressant att en 24-åring, en ung tjej som jobbar på golvet som restaurangbiträde, skriver insändare på det här sättet. Så jag mejlade tillbaka och bad om hennes telefonnummer, men fick inget svar. Så då började jag googla på rubriken hon satt, säger Nilsson till Viralgranskaren.

Efter en stunds googlande hade Nilsson tillsammans med reportern Ebba Blume upptäckt att de inte hade varit ensamma om att få insändare från Köks-Emma.

– Samma dag var den införd i Jnytt och Vimmerby Tidning. Dagen efter googlade jag igen och då fick jag upp den i Barometern, säger Nilsson.

– Sedan kontaktade vi Hotell- och restaurangfacket, och frågade om de hade haft någon medlem som hette Emma Pettersson och var 24 år gammal. Och det fanns faktiskt en. Men hon hade ingen aning om insändaren, hon kände inte till det i överhuvudtaget.

Ugglor i mossen började anas. I mejlet som Anders Nilsson hade fått hade Köks-Emma skrivit att hon ”jobbar i restaurang här i länet”. Men Sydöstran ligger i Blekinge, Jnytt i Jönköping och Vimmerby Tidning i Kalmar. Om Köks-Emma hade skrivit samma sak till alla tidningar så blev det många län att dela arbetsdagen mellan.

När Viralgranskaren ringer runt bland de lokaltidningar som tryckt Köks-Emmas insändare, sju stycken hittills, uppger fem stycken att även de fått den tillsammans med den exakta formuleringen om att hon skulle jobba ”i restaurang här i länet”.

– Det kändes som att hon vände sig just hit. Det var ju därför jag tog in den, för att jag kände att den var lokal, säger till exempel en anställd på Södermanlands Nyheter.

Insändaren har fått stort genomslag, inte bara genom att den publicerats i så många tidningar utan också för att den diskuterats på sociala medier.

Sebastian Tham och Niklas Gillström, pressekreterare för moderata biståndsministern Hillevi Engström och för moderata infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd, har till exempel twittrat ut länken. Thams tweet blev retweetad av Sofia Arkelsten, moderat ordförande i riksdagens utrikesutskott. Även Centerpartiets kandidat till kommunfullmäktige i Skurup, Jeanette Bohman, har skrivit om den:

Men antingen så heter Köks-Emma alltså egentligen något annat, samt jobbar i restaurangkök i Blekinge, Jönköping, Värmland, Gävleborg, Kalmar och Södermanland – eller så är det fuffens på gång. Anders Nilsson på Sydöstran misstänker det senare. I ett försök att få Köks-Emma att träda fram, eller åtminstone bekräfta sin identitet, har han mejlat henne flera gånger.

– Vi kontaktade henne genom mejladressen och sa att vi tänkte skriva om henne, och att vi tyckte det var intressant att hon var så aktiv och att hon jobbade i alla möjliga län. Då svarade hon ”jag är nöjd, för jag ville bara ha in den i lokaltidning”, säger Nilsson.

Han tror insändaren i själva verket är en politisk krafts sätt att driva sin fråga.

– Jag tycker det här är jätteallvarligt. En 24-årig tjej på golvet, det är ju henne hela debatten kring restaurangmoms och arbetsgivaravgifter handlar om. Den handlar om väljaren Köks-Emma. Om Köks-Emma då inte är en väljare utan en politiker så blir det väldigt allvarligt.

Och han får medhåll från Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare på Göteborgs universitet. I en intervju med Sydöstran säger han att beteendet är nytt för honom.

– Kommer detta från en enskild är det tragiskt. Kommer det från en större aktör är det ett problem ur demokratisk synvinkel, säger Bjereld till Sydöstran.

Demokratiskt problem eller ej – omtalad har i alla fall den mystiska "Köks-Emma" blivit.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro