ANNONS

När propagandisterna blir "faktakollare"

Hugo Ewald · 20 Jan 2017
Uppdaterad 30 Jan 2017
Utlåtanden från olika faktakollsinitativ får större vikt på ett internet där spridningen av falska nyheter växer lavinartat.

Utlåtanden från olika faktakollsinitativ får större vikt på ett internet där spridningen av falska nyheter växer lavinartat. Foto: Alamy/IBL/Metro


Efter det amerikanska presidentvalet har diskussionen om falska nyheter växt sig stor. Det har också inneburit att faktakollare, som Viralgranskaren, fått mer uppmärksamhet. Men det har också inneburit en framväxt av falska "faktakollare", som snarare än att granska påståenden använder sig av formatet för att sprida propaganda och desinformation.

klar

Artikellänk är kopierad

Under december, drygt en månad efter det amerikanska presidentvalet, meddelade Facebook att sociala medier-jätten skulle börja använda sig av externa faktakollare för att granska artiklar som sprids på Facebook.

Anledningen till detta var den effekt så kallade falska nyheter anses ha haft på det amerikanska presidentvalet. Sajter med namn som ”Addicting info” och ”American news” lyckades som få andra sprida sina vinklade och ofta falska nyheter i en grad som tidigare inte setts. När Buzzfeed granskade sex stora amerikanska Facebooksidor, tre vänstervinklade och tre högervinklade, kom de fram till att mellan fyra och tolv procent av alla artiklar som spreds via sidorna var helt falska. Det var också de artiklarna som som spreds överlägset mest.

Och att falska påståenden och artiklar får en stor spridning är det svårt att inte märka.

I vissa fall kommer de falska påståendena från personer och sajter med en tydlig politisk agenda, men som Viralgranskaren tidigare kunnat berätta är falska nyheter också en lukrativ bransch för den som vill tjäna pengar. När Viralgranskaren under förra året intervjuade den då 20-åriga mannen bakom sajter som Storkens nyheter, som bara publicerar falska nyheter, menade han att han omsatte tiotusentals kronor i månaden genom annonser. I USA har falska nyheter blivit stor business, ett stort antal människor tjänar in sin brödföda genom att medvetet publicera falska artiklar med tydliga politiska vinklar som sedan kan delas av privatpersoner med starka åsikter som hoppas att artikeln är sann.

Denna utveckling har förstås inneburit att faktakollsinitiativ, som Viralgranskaren och amerikanska Snopes, blivit mer efterfrågade. Utlåtanden från olika faktakollsinitativ får större vikt på ett internet där spridningen av falska nyheter växer lavinartat.

Men det innebär också att det förtroende som upplåts till neutrala och faktabaserade granskningsalternativ kan utnyttjas av personer med propagandasyften.

Under januari startades en ny Facebooksida med namnet ”Mediekollen”. Precis som Viralgranskaren använder sig Mediekollen av falsk- och santstämplar och påstår sig ha som syfte att granska påståenden som sprids på sociala medier. Både till form och namn påminner Mediekollen alltså om Viralgranskaren.

Men till skillnad från Viralgranskaren är sidan anonym och saknar avsändare. Den är heller inte neutral utan driver en tydlig agenda och väljer att vara selektiv både i val av ämne att granska och i sina argument för att föra fram en politisk agenda. När brittiska The Guardian skrev om Facebooksidan benämndes den som ”en falsk faktakollare”. Och precis som The Guardian skriver är flera av mediekollens ”granskningar” falska, i den meningen att de sprider falsk information.

Bland annat har Mediekollen spridit påståendet att den 35 sidor långa overifierade rapport som påstår att Donald Trumps kampanj sammanstrålat med ryska staten ursprungligen kommer från internetforumet 4chan. Detta trots att inlägget som används för att föra detta i bevis lades upp efter att rapporten var känd, någonting Mediaite gått igenom i detalj. Det stämmer alltså inte att 4chan ligger bakom rapporten, konsensus är att rapporten är sammansatt av en brittisk man med bakgrund inom underrättelsetjänsten som satt ihop rapporten på uppdrag av motståndare till Donald Trump. Detta betyder inte att påståendena i den overifierade rapporten är sanna. Men rapporten kommer alltså inte från 4chan som Mediekollen påstår.

Som The Guardian skriver leder detta till en situation där förtroendet för oberoende och neutrala faktagranskningsinitativ riskerar att urholkas.

Mediekollen har fått mycket uppmärksamhet, både internationellt och på bland annat Aftonbladets ledarblogg, men är fortfarande en liten Facebooksida med färre än 1 000 följare. Antalet likes verkar heller inte växa nämnvärt. Men initiativ som Mediekollen visar på en utveckling där ekokamrar och filterbubblor riskerar att bli ännu starkare – där olika narrativ får sina egna faktagranskare, och där sanningen blir allt svårare att hitta.

Viralgranskaren har försökt söka Mediekollen, men har inte lyckats hitta några kontaktuppgifter. Facebooksidan tillåter heller inte direktmeddelanden.

Uppdatering 15:19. Efter Viralgranskarens artikel är nu Mediekollen borttagen från Facebook.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro