ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, "feministens" arga text om Morran och Tobias är inte på riktigt

Jack Werner · 12 Feb 2015
Uppdaterad 12 Feb 2015

klar

Artikellänk är kopierad

En kritisk text om det populära SVT Flow-programmet "Morran och Tobias" har fått stor cirkulation på sociala medier, och gjort många arga. Men dess författare är påhittad och texten sannolikt satirisk.

Den kom som ett yrväder... Sajten vindoga.wix.com har under tisdagen och onsdagen, från ingenstans, dykt upp i många svenskars sociala medier-flöden. Den som klickar sig in på Vindögat, som sajten kallar sig, möts av en serie klickoptimerade artiklar á la " det som händer sen är helt oväntat​". 

Men där finns också tre olika texter som är utformade som debattartiklar . En av dem har fått betydligt mer spridning än de andra, men alla tre är lika fejkade . Vi tittar på dem en i taget:

Det debattinlägg som en "Klara Andersson" ska ha skrivit om SVT Flow-programmet "Morran och Tobias " har enligt SharedCount fått nästan 5 000 interaktioner på Facebook. I texten är Andersson kritisk mot att programmet i fråga ska vara såväl sexistiskt som rasistiskt, och att SVT "tydligen går SDs ärende". "Andersson" ska också ha skrivit en upprörd text som handlar om varför mammor ska sluta amma sina bebisar, om de är pojkar.​ 

Bilden, som ska föreställa Andersson, är dock i själva verket  en genrebild som föreställer någon annan.

Den andra texten har rubriken "Skärp er - SD vill INTE ha koncentrationsläger", och ska vara skriven av studenten Hanna Hansson. Det är dock exakt samma text som i september 2014 publicerades på  Nyheter24:s debattsida, signerad en " Mira Sakowsky ". Viralgranskaren avslöjade då att avsändare, som skulle vara en före detta MUF-medlem, var fejkad. Och även bilden på Hansson visar sig vid en sökning vara en genrebild.

Alla tre texterna har alltså fejkade författare, och är skrivna på ett provocerande sätt kring ämnen många har starka känslor kring. Viralgranskaren bedömer att det rör sig om ett försök att trolla, och falskstämplar dem. 

Sajten vindoga.wix.com läggs också in på vår varningslista över oseriösa källor.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro