ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Maggie från Sverige” kommer inte att kapa din dator

Mathias Gerdfeldter · 2 Jul 2014
Uppdaterad 7 Jul 2014

Foto: Skärmdump från Facebook


Ingen kommer att kapa din dator bara för att du lägger till dem på Facebook. Du kan till och med orsaka skada genom att dela vidare liknande poster.

klar

Artikellänk är kopierad

”VARNING!!! Lägg inte till den här personen på Facebook. Hen är en HACKARE som kommer att ta reda på din IP-adress och ta över din dator. Det räcker att någon av dina vänner blir vän med henne för du ska hamna i fara. SPRID DETTA TILL ALLA DU KÄNNER!!!”

Varningar efter denna mall finns i otaliga former, och nu är en variant från 2011 i farten igen, med svensk vinkel. Enligt Facebookposten som cirkulerar ska ”Maggie from Sweden” vara den farligare hackaren som vill kapa din dator.

►LÄS MER: ”Carolin från Borås” vill lura dig på pengar

Exakt vem denna ”Maggie” är är högst oklart. Det finns ingen med användarnamnet ”Maggie from Sweden” på Facebook, och heller ingen användare som har samma profilbild som den som sprids i varningen. När man söker efter den här bilden på nätet får man endast upp olika varianter på samma varning, men vem bilden föreställer går inte att fastställa.

Du kan dock hursomhelst vara lugn. Varken ”Maggie” eller någon annan kan ta över din dator så enkelt. För att en kapning ska kunna ske, är de vanligaste sätten att du antingen har råkat uppge dina användaruppgifter för fel person, eller olyckligtvis råka ladda ner ett virus, en så kallad trojan, på din dator. Detta kan exempelvis hända om du mottar en fil över nätet, eller genom att du surfar in på en sajt som överför viruset till din dator. Du kan alltså i nuläget INTE drabbas av ett liknande virus genom att endast lägga till en vän på Facebook, utan att klicka på en extern länk.

►LÄS MER: Rikspolisstyrelsen: Dela inte vidare efterlysningar på Facebook

Den svenska polisen har inte heller hört talas om några bedrägerifall som sker på detta sätt.

– Det finns inga polisanmälningar alls kring något sådant här bedrägeri, av det enkla skälet att det inte sker på det sättet, säger Ditte Westin, som arbetar med brottsförebyggande strategi på polisens nationella bedrägericenter.

Det går alltså inte att kapas genom att lägga till en person som vän på Facebook?

– Inte vad vi kan bedöma, säger Ditte Westin.

LÄS MER: Falsk information om vargar sprids på Facebook

Polisen känner sedan tidigare till fallet med just ”Maggie”, och menar att det inte är ett ovanligt fenomen. Skrämselposter av det här slaget skapas oftast för att kräva uppmärksamhet till sig själv, eller för att hämnas på eller ”skoja med” den person som hängs ut som ondskefull hackare. Sprider man vidare en sådan här meningslös varning och har otur kan man skapa verkliga problem för den som hängs ut.

– Man kan gärna sprida information om detta för att lugna folk, och berätta att det faktiskt inte utgör någon fara, säger Ditte Westin.

klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro