ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Muhammed” fick inte höjt skadestånd för att han var asylsökande

Emma Kirkhoff · 16 Jun 2015
Uppdaterad 16 Jun 2015

En felaktig artikel från Fria tider har återigen fått viral spridning. I artikeln beskrivs frikände och tidigare frihetsberövade Muhammed, 22” som sexbrottsling och som att han fick högre skadestånd för att han var asylsökande. ”Det är en falsk uppgift”, säger justitekansler Anna Skarhed.

klar

Artikellänk är kopierad

Fria tider gör flera felaktiga påståenden i sin artikel.
Fria tider gör flera felaktiga påståenden i sin artikel.Foto: Skärmdump

Det är en snart två år gammal artikel från den främlingsfientliga nyhetssajten Fria tider som de senaste dagarna återigen har fått spridning i sociala medier. Sedan artikeln publicerades i slutet av augusti 2013 har den gillats av nära 39 000 och fått över 36 000 delningar på Facebook. Artikeln handlar om en av de män som åtalades för en mycket uppmärksammad gruppvåldtäkt av en då 29-årig kvinna på ett asylboende i Småland i december 2011. Sju av de åtta åtalade männen dömdes för grov våldtäkt, och en av dem friades i brist på bevis.

LÄS MER
Inlägg om invandring sprids på Facebook – med felaktiga uppgifter
LÄS MER
Nej, Almondy stödjer inga sharialagar med sina tårtor
LÄS MER
Saudiskt rättsfall från 2007 blev ”färsk dom” på Avpixlat

Uppdatering: 

Fria tider har nu, tisdag den 16 juni, uppdaterat sin artikel i försök att dölja det urpsungliga sakfelet. Men med hjälp av Googles backup av urpsungsartikeln kan Metro visa vad som stod i artikeln från början. Se nedan.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro