ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, 1 000 män försökte inte sätta eld på Tysklands äldsta kyrka under nyår

Hugo Ewald · 5 Jan 2017
Uppdaterad 5 Jan 2017
Enligt tysk polis själva är beskrivningen överdriven.

Enligt tysk polis själva är beskrivningen överdriven. Foto: Skärmdump/Metro


Den amerikanska högerinriktade sajten Breitbart publicerade under tisdagen en artikel som påstår att ett gäng på tusen män under nyårsafton i Dortmund försökte tända eld på Tysklands äldsta kyrka. Artikeln har bland annat delats av riksdagsledamoten Kent Ekeroth, men är enligt tysk polis missvisande.

klar

Artikellänk är kopierad

”Under nyårsfirandet i Dortmund skrek en mobb med 1 000 män ‘Allahu akhbar’, skjöt fyrverkerier mot polisen och tände eld på en historisk kyrka”. Så lyder ingressen till en artikel som under tisdagen publicerades på den högerinriktade sajten Breitbart och sedan dess delats ungefär 15 000 gånger – bland annat av den Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Breitbarts artikel påstår ungefär följande: Vid 7-tiden på kvällen skadades en man med lättare brännskador efter att fyrverkerier riktades mot en grupp hemlösa. Vid 11:30-tiden stod det klart att polisen satt in styrkor efter att en ”stor grupp unga män från Nordafrika” anlänt i staden. Detta ska sedan vid midnatt ha eskalerat till en situation där ”åtminstone 1 000 unga män” skjutit raketer mot barnfamiljer och polis och försökt tända eld på kyrkan St Reinolds, som beskrivs som Tysklands äldsta kyrka. Utöver detta ska fredsavtalet i Syrien som slutits firats med flaggor som tillhör al-Qaida och Fria syriska armén som beskrivs som ”kollaboratörer till IS”.

Enligt tysk polis själva är den här beskrivningen något överdriven. Som källa använder sig Breitbart av den tyska lokaltidningen Ruhr Nachrichten, men flera av påståendena har inte stöd i deras bevakning. Bland annat skriver inte Ruhr Nachrichten någonting om ”unga män från Nordafrika”. De skriver att barnfamiljer varit nära att träffas av fyrverkerier, men ingenting om att det skulle röra sig om medvetna ”attacker” mot dessa. Enligt tidningen har smällare avlossats ”i riktning” mot poliser.

Till nyhetsbyrån AP säger en talesperson för polisen i Dortmund att några poliser skadades av fyrverkerier, men att det inte rörde sig om attacker.

– Det finns inga indikationer på att det var medvetet, säger talespersonen Nina Vogt till AP.

Enligt polisen själva rörde det sig om en ganska vanlig och lugn nyårsafton. Till AP säger Vogt att rapporter om kaos ”absolut inte representerar verkligheten.”

Preliminära siffror från Dortmunds polis visar att 12 personer häktats under nyårsafton, ytterligare 13 har häktats i sin frånvaro. Totalt 28 fall av skadegörelse och 41 fall av kroppskador har rapporterats. Polisen kände under nyårsdagen till 23 skadade personer, 20 av dess var lindrigt skadade. Utöver det skadades fem poliser lindrigt. Enligt Vogt är inte det särskilt häpnadsväckande siffror i en stad med 600 000 invånare.

Det stämmer heller inte att människor försökt tända eld på kyrkan St Reinoldi. Däremot började ett nät på en byggnadsställning bredvid kyrkan brinna temporärt efter att den träffats av ett fyrverkeri. Elden släcktes dock snabbt. St Reinoldi är visserligen Dortmunds äldsta kyrka men långt ifrån tysklands äldsta, som Breitbart påstår. Katedralen i Tierär till exempel nästan 1 000 år äldre.

Även en svensk film som visar fyrverkerier från Möllevångstorget i Malmö har blivit viral, och sprids just nu på flera högerextrema sajter. Enligt Sydsvenskan och Malmöpolisen inträffade dock inga skador som kan härledas till smällare eller fyrverier under firandet i Malmö. Totalt 204 ämnen kom in till Malmöpolisen mellan klockan 22 på nyårsafton och 07:30 på nyårsdagen.

Viralgranskaren har sökt Kent Ekeroth.

LÄS MER
Har Skolverket verkligen avskaffat begreppet "stormaktstiden"?
klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro