ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, 113 vargangrepp har inte skett – och bilden är fransk

Jack Werner · 20 Maj 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014
Bilden är fransk och siffrorna fel – så många vargangrepp skedde egentligen 2014

Bilden är fransk och siffrorna fel – så många vargangrepp skedde egentligen 2014


Ett vargrivet föl som sägs vara svenskt, och stora siffror på angrepp som också påstås gälla Sverige, har spritts på Facebook. Viralgranskaren konstaterar att båda kommer från Frankrike.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden är publicerad på Facebook och har delats över 600 gånger, en spridning som innebär att uppskattningsvis 200 000 svenskar sett den passera i deras flöden. Den visar ett hästföl med ett stort otäckt sår i baken. Under bilden har privatpersonen som laddade upp den skrivit:

ALLA vargälskare, vad tror Ni denna hästälskare tycker och känner ?

"Sedan början av år 2014, 113 attacker redan har tilldelats 31 March." Dok nästan "bara" på tamdjur som får, kor.

Intrycket som de 600 delarna fått är glasklart: Bilden på den rivna hästen är svensk, och det är svenska tamdjur som drabbats av de 113 attacker som hittills ska ha inträffat under 2014.

I sin post skriver privatpersonen även ut att vargarna skulle kosta ”150 miljoner i rena skattepengar” och att de är en ”förlust för samhället för miljardbelopp”. Dessa siffror är näst intill omöjliga att kontrollera, då det inte går att avgöra exakt vad han syftar på.

Klart är dock att de ersättningar som staten 2013 betalade ut till djurägare vars tamdjur skadats av varg enbart uppgick till 1,5 miljoner. Detta enligt Rovdjursforum.

Och det är mer i posten som inte stämmer.

Texten är rätt konstigt formulerad – plötsligt dyker till exempel ett engelskt ”31 March” upp. Den uppmärksamme läsaren anar att den är översatt, och mycket riktigt: Dess källa visar sig vara ett pressmeddelande daterat andra maj, från prefekten i det franska regionen Alpes-Maritimes. 

Texten är en ordagrann Google-översättning av en särskild mening i pressmeddelandet, som går att läsa här

Med andra ord är det i Alpes-Maritimes, och inte i Sverige, som det hittills under 2014 inträffat 113 vargangrepp på tamdjur.

Hur står sig då den siffran till Sverige? Det är vanligtvis något som kunskapscentret Viltskadecenter tar fram, men de har inte sammanställt den för 2014 än. Därför har Viralgranskaren gjort en rundringning och samlat siffror från alla svenska län, och resultatet är att 27 tamdjur fallit offer för vargangrepp hittills 2014. Det är naturligtvis långt från siffran på 113 angrepp.

Bilden då? Jo, även den verkar komma från Frankrike. Viralgranskaren spårar källan till en privatperson i Cubzac-les-Ponts i sydvästra Frankrike, som den tredje maj publicerade den i ett något större format på Facebook.

Slutsatsen är att privatpersonen som publicerat denna Facebookstatus helt enkelt hittat ett franskt pressmeddelande, en fransk bild, och sedan publicerat dessa som svenska. Och fått över 600 delningar.

Det stackars fölet, med det otäcka rivsåret, då? Jo, det är det enda som verkar stämma i privatpersonens Facebookpost: Rivsåret ser ut att vara orsakat av en varg. Det säger Gunnar Gloersen på Svenska Jägarförbundet.

– Jag tror den föreställer precis vad som påstås, det är ju ett köttstycke utslitet ur den på ett för vargar ganska typiskt sätt. I Spanien finns det vargflockar som lever på häst, så i Sydeuropa är det här inget ovanligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro