ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, "äggen" som tillverkas i videon är inte till för att ätas

Johan Wikén · 9 Maj 2018
Uppdaterad 9 Maj 2018
Videoklippet har delats i många versioner det senaste året.

Videoklippet har delats i många versioner det senaste året. Foto: Skärmdump Facebook


Klippet som har delats av hundratusentals människor världen över påstås visa produktionen av plastägg som ska säljas som riktiga ägg. Men det stämmer inte. I själva verket är det en leksak som tillverkas.

klar

Artikellänk är kopierad

Videoklippet visar hur en person lyfter upp en geggig vit massa och lägger det i en behållare av plast. Slutprodukten för på sätt och vis tankarna till ägg.

Klippet har delats i många grupper på Facebook, på Youtube och har publicerats av en rad viralsajter världen över det senaste året. Spridningen har varit väldigt stor.

Gemensamt för de flesta inläggen är att klippet påstås visa produktion av plastägg i Kina, det vill säga en matskandal. ”Folk som äter ägg, var försiktiga”, ”de dödar för pengar” och ”vidrigt” är några av kommentarerna till det som visas.

Exempel på när klippet har delats:

• Den första publiceringen vi har hittat är på en thailändsk sajt den 29 mars förra året. Där varnar de för falska ägg från Kina. Samma dag publiceras den på ett thailändskt Youtubekonto.

• Dagen efter, den 30 mars 2017, publicerades klippet på Youtube med en engelsk text: ”Chinese making fake eggs”. Klippet har drygt 180 000 visningar.

• En version som publicerades på Youtube i maj förra året har skrapat ihop över en miljon visningar.

• Den 23 april i år delades klippet i Facebookgruppen ”Speak up Bahamas”. ”Jag förstår varför så många människor blir sjuka”, skriver personen som delade klippet. Detta inlägg har fått enorm spridning och har i skrivande stund över 670 000 delningar.

Men det stämmer inte att produkten som tillverkas är till för att ätas.

Genom att göra en bildsökning med en skärmdump från klippet hittar man en artikel som publicerades den 5 april 2017 av den Shanghai-baserade nyhetstidningen Jiefang Daily. De har en faktagranskande avdelning som de kallar ”Rumor-buster” som skriver att det aktuella klippet ska ha börjat cirkulera på den kinesiska sociala medier-plattformen Wechat i slutet av mars förra året. Enligt dem är det inte ägg för förtäring som tillverkas – utan en slajm-leksak för barn.

Vid en sökning på ”egg slime” får man mycket riktigt upp en rad träffar som liknar det som produceras. Längst ner i högra hörnet av videorutan kan man dessutom se etiketter som klistras på ”äggen”. Etiketterna, som tillverkas på olika språk, är väldigt lika de som syns på olika försäljningssajter av slajm-leksaken.

Etiketterna ser ut att klistras på av personen i vänstra hörnet. Till höger är en bild på ett slajm-ägg som säljs på Amazon.
Etiketterna ser ut att klistras på av personen i vänstra hörnet. Till höger är en bild på ett slajm-ägg som säljs på Amazon.

Leksakerna säljs bland annat på den kinesiska handelsplattformen Alibaba där man kan köpa varor direkt ifrån tillverkare.

När vi kontaktar en återförsäljare av slajm-äggen, som är registrerad i Shenzhen i sydöstra Kina, med frågor om produktionen blir svaret kort: ”u need this products?”

Efter några mejl fram och tillbaka med bilder och länkar till den spridda videon skriver de: ”it is slime toys”.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro