ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Alan Kurdis kropp blev inte flyttad för "bättre snyftbilder"

Åsa Larsson · 8 Sep 2015
Uppdaterad 8 Sep 2015

Ett påstående sprids just nu om att poliserna som hittade Alan Kurdi på stranden flyttade på den döde pojkens kropp för att få bättre bilder – men det stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilderna på den syriske pojken Alan Kurdi som ligger död på stranden har väckt starka reaktioner runtom i världen. Just nu sprids två bilder som sägs visa att poliserna som hämtade lille Alans kropp ska ha flyttat honom för att hitta en bättre placering för fotografering.

"Beviset" är en tudelad bild där den ena delen är en polis som hukar över en barnkropp liggande bland klippor och en bild där Alan Kurdi ligger med ansiktet neråt i vattenbrynet. I bakgrunden dokumenterar poliserna händelsen med kamera.

►LÄS MER: Nej, det här är inte en IS-krigare som utger sig för att vara flykting

Men barnet på den övre bilden är ett annat barn, lite större och med andra skor på sig, något man kan se vid inzoomning i bilderna. Han har också en blå tröja på sig. På flera bilder i turkiska medier kan man se pojken ligga på en strand bland klippor (varning för starka bilder)

Vi frågar en nyhetsredaktör den turkiska nyhetsbyrån DHA som äger rättigheterna till bilden av pojken i den blåa tröjan om det är Galip, den äldre brodern:

– Ja, det stämmer. Pojken i den röda tröjan är Alan Kurdi och pojken i den blåa tröjan är Galip.

Sajten Exponerat har spridit påståendet, men har tagit ner artikeln. De skrev: BILDBEVIS: 3-årige drunknade Aylan FLYTTADES TILL ANNAN STRAND som rekvisita för att media skulle få bättre snyftbild.

►LÄS MER: Det här ska du aldrig dela på Facebook

Även svenska politiker har fört vidare påståendet, däribland SD-politikern Patrik Silfverklinga i Borås, något som sajten "Inte rasist men..." skrivit om. Enligt sajten ska han ha twittrat: "Man flyttar den lille pojken för att få bättre bilder. Det räcker nu...".

När Viralgranskaren ringer Patrik Silfverklinga säger han att "han har ingenting att säga" till oss.

Här kan du se en video från tillfället då familjens kroppar hittades där även barnet i den blåa tröjan är med (varning för starka bilder).

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro