ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, allt du någonsin publicerat på Facebook blir inte offentligt i dag

Johan Wikén · 23 Jan 2019
Uppdaterad 23 Jan 2019
Texten är direktöversatt från sin engelskspråkiga föregångare.

Texten är direktöversatt från sin engelskspråkiga föregångare. Foto: Skärmdump Facebook/TT


Enligt texten som sprids kommer allting du någonsin publicerat på Facebook att bli offentligt "från och med i dag". Enda sättet att stoppa det påstås vara att kopiera och klistra in en text. Men det stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

”Glöm inte deadline idag!!! allt du någonsin publicerat blir offentligt från och med idag. Till och med meddelanden som har tagits bort eller fotona inte är tillåtna”.

Så inleds texten som nu sprids bland svenska Facebookanvändare.

Det är verkligen inte första gången som det här kedjebrevet sprids. Inte andra gången heller. Faktum är att versioner av kedjebrevet har cirkulerat på nätet med jämna mellanrum sedan åtminstone 2012, enligt amerikanska Snopes.

Märkliga meningsuppbyggnader och ordval

Texten är direktöversatt via en översättningstjänst från sin engelskspråkiga föregångare. Det blir tydligt om man studerar vissa meningsuppbyggnader och ordval. Vad sägs om: ”Det kostar ingenting för en enkel kopia och klistra in, bättre säker än ledsen”.

På engelska låter det åtminstone lite bättre: ”It costs nothing for a simple copy and paste, better safe than sorry”.

I kedjebrevet hänvisas det till ”UCC 1-308 1 1-308-103” och ”Romstadgan”. Sifferkombinationen är med allra största sannolikhet bara ihopsatt på måfå och Romstadgan behandlar krigsbrott, inte integritetsbrott på nätet.

I USA började texten få stor spridning redan i november 2012. Detta efter att Facebook hade meddelat att de planerade att uppdatera sina villkor så att användare inte längre skulle ges möjligheten att rösta om eventuella förändringar av plattformen, vilket även Viralgranskaren har rapporterat om tidigare.

Facebook dementerade ryktet

I samband med detta publicerade Facebook ett svar på ryktena som cirkulerade:

”Det cirkulerar ett rykte om att Facebook gör ändringar gällande upphovsrätten för användarinformation eller innehåll som publiceras på sajten. Det är falskt. Alla som använder Facebook äger och kontrollerar innehållet och informationen som publicerad, vilket står i våra villkor. De kontrollerar hur detta innehåll och information delas. Det är vår policy, och har alltid varit det”.

Självklart kan man diskutera hur väl Facebook har stått fast vid det uttalandet i kölvattnet av Cambridge analytica-skandalen och andra uppmärksammade händelser relaterade till företaget.

Men klart är i alla fall att du rent juridiskt inte kan publicera en status på Facebook som på något sätt gör att de villkor och riktlinjer du accepterar när du använder plattformen sätts ur spel.

Den version av kedjebrevet som sprids.
Den version av kedjebrevet som sprids.
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro