ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, aspartamet i din lightläsk är inte farligt

Hugo Ewald · 14 Feb 2017
Uppdaterad 15 Feb 2017
Aspartam är bara farligt för den som lider av den genetiska sjukdomen PKU.

Aspartam är bara farligt för den som lider av den genetiska sjukdomen PKU. Foto: Skärmdump/Metro/Alamy/IBL


Aspartam, det konstgjorda sötningsmedel som bland annat gör flera lightläsker söt, har sedan det upptäcktes 1965 varit kontroversiellt. Men är aspartam, som är en av världens mest utredda substanser, egentligen farligt på något sätt? Metro reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

”Aspartam är en kemikalie gjord av aspartyl och fenylalanin. Den bryts ned till formaldehyd och sedan till träsprit. Den skapar en rad olika problem, mentala problem och påverkar bokstavligt talat alla organ i kroppen. De vet det, och det finns utförliga djurstudier som bevisar det här, och det borde aldrig finnas i vår mat”. Så lyder ett citat som just nu sprids av Facebooksidan ”REALfarmacy.com” och som tillskrivs Stanley Monteith, en nu avliden ortoped, radiopratare och konspirationsteoretiker. I skrivande stund har bilden med citatet delats över 25 000 gånger.

Aspartam, som är ett konstgjort sötningsmedel som bland annat används i Coca-cola zero och är runt 150-200 gånger sötare än socker, har sedan ämnet upptäcktes 1965 varit kontroversiellt. Runt 2 000 livsmedel i Europa innehåller aspartam, som i vissa fall också går under namnet Nutrasweet, Equal, Egal eller Canderel.

– Det är nog den mest undersökta livsmedelstillsatsen över huvudtaget. Och den har funnits i marknaden i ungefär 30 år. Och under de här 30 åren har det med jämna mellanrum dykt upp larm och ryktesspridning om att det skulle vara farligt, och det återkommer med jämna mellanrum, säger Nils-Gunnar Ilbäck, professor på Livsmedelsverket.

Så, är aspartam egentligen farligt? Vi kan börja med att titta på det påstående som sprids i den virala bilden.

Det stämmer att aspartam i kroppen bryts ned till formaldehyd. Dock verkar det som att Monetith eller personen som gjort bilden ha missuppfattat i vilken ordning ämnena skapas. Aspartam bryts ned till metanol (träsprit) som i sin tur bryts ned till formaldehyd och formsyra, inte tvärtom.

Träsprit finns dock i de flesta naturliga livsmedlen och inte ens väldigt stora mängder aspartam leder till en ökad koncentration av träsprit i blodet. Mängden träsprit som produceras genom aspartam är lägre än den som återfinns i fruktjuice och omvandlas snabbt till formaldehyd. Och de mängder formaldehyd som produceras är lägre eller lika höga som vid konsumtionen av andra födoämnen, och lägre än den mängdsom kroppen naturligt producerar.

– Aspartam består av två vanliga aminosyror, fenylalanin och asparaginsyra. När de sitter ihop så smakar de sött men de separeras sedan i magen. När det sker bildas det lite träsprit, men metanol finns naturligt och i många fruktjuicer. Har du en bruk med lightsötad läsk så innehåller den mindre metanol än motsvarande mängd juice, mängden är försumbar. Även den som dricker mycket lightläsk utsätts för väldigt lite metanol, säger Nils-Gunnar Ilbäck.

Att aspartam skulle leda till migrän, huvudvärk eller andra neurologiska eller psykologiska symptom är också ett vanligt påstående, men ett som det inte finns särskilt mycket stöd för inom vetenskapen. Resultatet av flera studier och av genomgångar gjorda av experter vid Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA)står fast vid att aspartam inte har några sådana effekter. En mindre studie, publicerad 2007, menade att vissa sådana effekter kunde hittas, men enligt EFSA var den studien inte genomförd på ett vetenskapligt korrekt sätt. Det finns heller inget stöd för att aspartam skulle vara cancerframkallande, enligt bland annat ESFA och flerametastudier.

Aspartam påstås i vissa fall kunna leda till viktuppgång och ökad aptit. Men inte heller det finns det något vidare stöd för.

– Det sammantagna vetenskapliga underlaget är att aspartam kan fungera som en ersättning för socker för viktnedgång. Och fetma är ju ett jätteproblem. Det finns några enstaka artiklar som påstår att det kan leda till ökad aptit eller viktuppgång. Men ser man sammantaget finns det massor med studier som visar tvärtom. Det varken ökar eller minskar aptiten eller påverkar mättnad. Det sammantagna är nog snarare att det är positivt för att hålla vikten
, säger Nils-Gunnar Ilbäck.

Påståenden om att aspartam ursprungligen utvecklats som ett medel för att utrota myror är också spritt. Men dessa rykten har alla sitt ursprung i en falsk artikel från satirsidan ”The Spoof!”, enligt Snopes.

Så, kan aspartam vara farligt över huvudtaget? Ja, om du lider av den genetiska sjukdomen fenylketonuri, PKU.

– Det beror på att man genetiskt inte kan omsätta fenylalanin, men det testas alla barn för. Och de som lider av PKU får akta sig även för vanliga livsmedel som innehåller fenylalanin, säger Nils-Gunnar Ilbäck.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro