ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, asylsökande och invandrare slipper inte köa för att få vård

David Peterson · 16 Aug 2018
Uppdaterad 16 Aug 2018
Det stämmer inte att asylsökande och invandrare slipper köa. Asyl- och invandrarhälsan bedriver nämligen ingen sjukvård.

Det stämmer inte att asylsökande och invandrare slipper köa. Asyl- och invandrarhälsan bedriver nämligen ingen sjukvård. Foto: Skärmklipp


I ett inlägg som publicerats i flera stora grupper på Facebook påstås att invandrare och asylsökande får gå före i vårdkön. Det stämmer inte. "Vi gör en hälsoundersökning men bedriver ingen sjukvård", säger Anders Swenson, verksamhetschef vid asyl- och invandrarhälsan i Örebros län.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt inlägget har Socialdemokraterna och Miljöpartiet ordnat ”omkörningsfiler till invandrare.” Inlägget har publicerats i flera stora grupper på Facebook tillsammans med en bild på en skylt från asyl- och invandrarhälsan i Örebros län.

”Vissa behöver inte köa och då slipper de all brist som de mindre värda får stå ut med! Dags att tacka för sossar och gröna för allas olika värde,” står det bland annat i inlägget.

Stämmer inte

Men det stämmer inte att asylsökande och invandrare slipper stå i kö till vården. Asyl- och invandrarhälsan bedriver nämligen ingen sjukvård.

– Vi gör en hälsoundersökning men bedriver ingen sjukvård, säger Anders Swenson, verksamhetschef vid asyl- och invandrarhälsan i Örebros län.

Enligt lag är landstingen skyldiga att erbjuda en hälsoundersökning så snart som möjligt efter att en person etablerat boende inom landstinget. Asylsökande, kvotflyktingar och vissa anknytningsinvandrade personer ska erbjudas en undersökning av landstingen. Att göra undersökningen är frivilligt.

– Det är delvis för att man inte ska importera smitta men också för att man ska se till att de som kommer hit har en grundvaccination och inte kommer med en ohälsa som behöver akutvård. Det är det enda vi gör. Sen får man söka vård i samma ordning som alla andra om man blir förkyld eller har gjort sig illa, det är ingeting vi tar emot, säger Anders Swenson.

Om det skulle upptäckas något hälsoproblem som är mer akut remitteras personen till den vanliga vården och får stå i kö som alla andra, enligt Anders Swenson.

Beslut togs 2008

Enligt Socialstyrelsen erbjuds hälsoundersökningen för att uppmärksamma eventuell ohälsa och behov av smittskyddsåtgärder, samt för att informera om hur personer söker hälso- och sjukvård och tandvård.

– Det som landstingen behöver erbjuda asylsökande är en hälsoundersökning. Det är inte att de har särskild prioritet till all vård, säger Elisabeth Åhsberg, forskare på Socialstyrelsen.

Lagen om hälso- och sjukvård åt asylsökande har funnits sedan 2008, då styrdes Sverige av en alliansregering.

LÄS MER
Falskt Hans Rosling-citat om flyktingkostnader sprids – igen
klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro