ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, bilden visar inte en makedonier som fått snoppen avskuren

Jack Werner · 24 Okt 2014
Uppdaterad 24 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Den makedonska mannen ska ha klippt av sig sin penis, och en bild från hans ambulansfärd sprids nu i internationella och svenska medier. Men bilden är från 2013 – då den användes för att illustrera en kinesisk man som gjort samma sak.

”En makedonsk man blev dumpad av sin flickvän på grund av sina ’dåliga kvaliteter i sovrummet’. Då gjorde han det som fått nätet att häpna: Mannen skar av sin egen penis och slängde den i papperskorgen.”

Så skriver Expressens klicksatsning Omtalat i en artikel som publicerats i dag. Med artikeln följer en bild på mannen, en 22-åring som enligt Omtalat ska heta Oliver Olic, när han ligger i ambulansen med blodiga byxor.

Även Nyheter24 har uppmärksammat den märkliga händelsen och publicerat bildenpå mannen i ambulansen, fast i deras artikel heter den makedonska 22-åringen Oliver Ilic.

De är i sällskap av stor mängd internationella medier, som alla har rapporterat om denna händelse. Men den som gör lite research på bilden blir snabbt förvånad – den användes nämligen i liknande artiklar redan i oktober 2013.

Då skulle bilden ha föreställt kinesen Yang Hu, och storyn var att även han skurit av sig sin penis på grund av sexuell kräftgång.

Följden av detta är att till exempel den brittiska tabloiden Mirror både har skrivit om den kinesiska snoppavklippningen i oktober 2013– och den makedonska diton i år. Med samma bild i båda artiklarna.

Så vad stämmer?

Källan till bilden är vid båda tillfällena bildbyrån CEN, som Viralgranskarens trogna läsare känner igen från i juni i år, då de försåg Nyheter24 med en annan fejkad bildstory. Viralgranskaren kunde vid tidpunkten för denna artikels publicering inte få en kommentar från CEN om hur de kommit över bilden. 

Det verkar dock som att bilden först publicerades i slutet av oktober 2013 på den kinesiska mikrobloggstjänsten Sina Weibo, av en lokal nyhetsförmedlare i staden Jiaxing. I den versionen är storyn i princip samma som när CEN någon dag senare kablade ut den till världen.

Även händelsen i Makedonien har täckts av inhemska nyhetssajter. Källan som alla använder verkar vara ett inslag från den 22 oktober i TV-kanalen Televizija Star, och även där används den gamla bilden från 2013. 

Båda historierna går därmed att ifrågasätta. Uppgifterna om den kinesiska mannen kommer från en användare av sociala medier, och verkar inte ha bekräftats. 

Storyn om den makedonska mannen, i sin tur, är tveksam på grund av att den använder bilden från 2013, som oavsett om storyn stämmer eller ej faktiskt inte kan föreställa honom.

Men vilka snoppar som faktiskt skurits av, och vem som ligger på båren i ambulansen med blodiga byxor, återstår alltså att se.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro