ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, bilden visar inte en pensionär som får sin rullator beslagtagen

Johan Wikén · 8 Maj 2018
Uppdaterad 8 Maj 2018
Enligt polisen är beskrivningen av händelsen vid Malmö centralstation felaktig.

Enligt polisen är beskrivningen av händelsen vid Malmö centralstation felaktig. Foto: Skärmdump Facebook


Bilden påstås visa när polisen griper en pensionär som har stulit en flaska vatten och beslagtar personens rullator. Men påståendet stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

”Malmöpolisen beslagtar rullator efter att gripit en pensionär som tagit en 0,5 liter flaska vatten på pressbyrån. Härligt att man prioriterar att sätta dit de som har minst”.

Så beskrivs bilden i ett inlägg som delades i en grupp på Facebook på söndagen och som har börjat få spridning. I kommentarerna uttrycker folk sin besvikelse över hur polisen prioriterar sina resurser. ”Helt fel prioritering”, ”svensk polis. Suck” och ”där fick dom ett plus i statistiken” är några av kommentarerna.

Enligt personen bakom inlägget inträffade händelsen på lördagseftermiddagen vid Malmö centralstation.

Det stämmer att en polispatrull var på plats vid centralstationen vid den tidpunkten, enligt polisens ledningscentral. Men det stämmer inte att bilden visar hur polisen griper en pensionär och beslagtar personens rullator.

I polisens händelserapport framkommer det att ordningsvakter kontaktade polisen vid 14-tiden eftersom de hade påträffat ”en äldre kvinna som inte alls mådde bra” vid Pressbyrån. En timme tidigare, vid 13-tiden, hade polisen fått in samtal om en kvinna som hade försvunnit från ett boende. Det visade sig vara samma kvinna, enligt polisen var hon mycket förvirrad.

Polispatrullen skjutsade henne till sjukhuset för att se om hon behövde vård och sedan vidare till boendet, står det i händelserapporten. Enligt polisens ledningscentral är ärendet det enda vid den platsen och vid den tidpunkten.

Nils Norling, presstalesperson hos polisen i Malmö, tycker att det är synd att felaktiga påståenden som detta får spridning eftersom det kan späda på ett polisförakt.

– Jag har väldigt svårt för uttrycket: ”har polisen inget bättre för sig”. Ett märkligt argument som man kan säga om i princip vad som helst. Det är häpnadsväckande att en del människor sprider den här typen av falska historier, säger han.

Viralgranskaren har varit i kontakt med mannen som publicerade bilden och beskrivningen av händelsen. Han berättar att han såg en ”pensionär bli släpad ut från Malmö C av ordningsvakter”. Vid Pressbyrån ska ordningsvakterna ha gett tillbaka en flaska vatten och sagt ”vi tar det härifrån”. Mannen såg sedan samma äldre person bli satt i polisbilen.

Men det finns inte någon anmälan om tillgreppsbrott upprättad i samband med händelsen. Att det skulle röra sig om ett gripande gällande snatteri var något som mannen själv hittade på. Han ser dock inget problem med att hans inlägg kulle kunna skapa en misstro mot polisen.

”Jag tror det främsta hotet mot polisens förtroende är dom själva”, säger han.

Efter att Viralgranskaren har varit i kontakt med mannen bakom inlägget har det redigerats till en mer luddig formulering. Ord som ”gripit” och ”beslagtar” har tagits bort.

Uppdatering 10.45, tisdagen den 8 maj:

Efter Viralgranskarens artikel har inlägget tagits bort helt och hållet.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro