ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, bilden visar inte hur "flyktingar slängde kläder skänkta av Röda korset"

Johan Wikén · 28 Jun 2018
Uppdaterad 28 Jun 2018
Viralgranskaren har fått flera frågor om Svegots artikel som har fått spridning.

Viralgranskaren har fått flera frågor om Svegots artikel som har fått spridning. Foto: Skärmdump Svegot.se/Montage


Bilden påstås visa hur migranter som precis anlänt till Spanien omedelbart slängt gåvor från Röda korset i överfulla sopkärl. Men det stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Räddningsfartyget Aquarius hade tidigare i juni över 600 migranter ombord som räddats på Medelhavet. Varken Malta eller Italien ville låta dem kliva i land, vilket uppmärksammades stort runt om i Europa.

Den 11 juni meddelade dock Spanien att de kunde ta emot migranter från fartyget. På söndagen den 17 juni anlände Aquarius till spanska östkusten.

Några dagar senare började det cirkulera bilder inom den högerpopulistiska nätmiljön i bland annat Spanien och Frankrike som visade högar av kläder från Röda korset som låg i och bredvid sopkärl. Det påstods att ”otacksamma” migranter hade kastat gåvorna.

Bilden och påståendet spreds vidare till Sverige och blev till en artikel på den högerextrema sajten Svegot med rubriken: ”’Flyktingar’ slängde kläder skänkta av Röda korset”.

Artikeln publicerades den 26 juni på Svegot.
Artikeln publicerades den 26 juni på Svegot.

I artikeln skriver de bland annat:

”Gåvorna från Röda korset var inte uppskattade och slängdes sonika i en container utanför den lokal där migranterna huserade. Vissa av ’nödpaketen’ hade slängts helt oöppnade. Kan det ha varit fel färg?”

Svegots artikel har nu fått spridning i sociala medier och Viralgranskaren har fått flera frågor om sanningshalten i den.

Det visar sig att påståendet inte stämmer.

Röda korset i Valencia har på sin Facebooksida och i en artikel av franska Le Monde dementerat ryktena. Enligt dem fick migranterna kläder när de anlände med fartyget. Men dessa kläder samlades senare in och förvarades i väntan på att förstöras. Anledningen är att förebygga potentiell spridning av smittsamma sjukdomar. Proceduren är ett standardförfarande enligt Röda korset.

De säger också att sopkärlen där kläderna förvarades var övervakade. Röda korset anser att bilderna således sprids med en felaktig kontext.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro