ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, bilderna visar inte muslimska flyktingar som krossar en Jesus-staty

Sofia Clason · 8 Jul 2018
Uppdaterad 8 Jul 2018
Bilderna kommer från en protest i Santiago, Chile, år 2016.

Bilderna kommer från en protest i Santiago, Chile, år 2016. Foto: Skärmdump


Ett gammalt Facebook-inlägg har fått stor internationell spridning. Bilderna påstås föreställa muslimska flyktingar i Sverige som krossar en Jesus-staty. Men påståendet stämmer inte. Bilderna kommer egentligen från en protest i Santiago, Chile, år 2016.

klar

Artikellänk är kopierad

Inlägget, som är från den 29 juni år 2016, visar tre bilder av en folkmassa som förstör en Jesus-staty på ett kors. Över bildkollaget står en text på franska, som översatt betyder:

”Har du sett en större otacksamhet än det här? Muslimska flyktingar i Sverige krossar en staty av Jesus Kristus. Trots att detta skandinaviska land är väldigt generöst och ger dem asyl borta ifrån deras bröder, av samma tro, som massakrerar varandra. Trots att Sverige ger dem bidrag, sjukförsäkring, utbildning och alla medel för ett anständigt liv, så vågar de förolämpa svenskarna så här!”

Inlägget har fått stor internationell spridning sedan det lades upp av en privatperson på dennes Facebook-sida för två år sedan. I skrivande stund har det delats drygt 37 000 gånger och spridits på främlingsfientliga bloggar och Twitterkonton.

De senaste dagarna har inlägget fått spridning igen och delats av svenska Facebook-användare.

Men det som inlägget påstår stämmer inte. Bilderna visar inte flyktingar som krossar en Jesus-staty i Sverige, utan kommer från en protest i Santiago, Chile den 9 juni 2016.

Originalbilderna är tagna av nyhetsbyrån Reuters, som skrev en artikel om protesten dagen efter. Händelsen skedde således 19 dagar innan inlägget med det falska påståendet lades upp på Facebook.

Protesten som bilderna kommer ifrån, leddes av studenter i Chile som var missnöjda med den sittande regeringen. Bland annat gällde det löften om sociala och ekonomiska reformer som regeringen inte hade genomfört. I samband med protesten tog några studenter Jesus-statyn från en kyrka och krossade den.

En talesperson för studentrörelsen bad senare om ursäkt för skadegörelsen och sa att akten var opassande, skriver Reuters.

Personen som lade upp inlägget på Facebook är en tunisisk advokat. Mannens namn förekommer på flera franska forum med anti-islamistiskt innehåll. Viralgranskaren har försökt att komma i kontakt med personen, men har inte fått svar.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro