ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, böld-bilden föreställer inte en ny sjukdom i Europa

Åsa Larsson · 27 Aug 2015
Uppdaterad 24 Maj 2016
I Danmark sprids nyheten om en ny sjukdom som sprids i Europa och i Sverige är det Stockholm som gäller.

I Danmark sprids nyheten om en ny sjukdom som sprids i Europa och i Sverige är det Stockholm som gäller.


Har du sett nyheten om den nya exotiska sjukdomen som sprids i Europa eller i Stockholm? Då har du fått en glimt av ett pågående Facebook-lurendrejeri.

klar

Artikellänk är kopierad

De flesta hajar nog till när de ser bilden i sitt Facebook-flöde – bedragarna använder sig nämligen av en bild som sänt rysningar längs många ryggrader. Den ska föreställa en stor böld med många små urgröpningar i – men i själva verket är det en välgjord sminkning. 

Om du klickar på "nyheten" så skickas du till en sida som ser ut som inloggningssidan till Facebook. Tanken är att du ska tro att du blivit utloggad och vilja logga in igen. Därmed avslöjar du ditt Facebook-lösenord för bedragarna.

► LÄS MER: Dela inte Facebooktävlingarna – de kan vara olagliga

Bilden kommer från den här Youtube-filmen där en tjej visar hur man kan göra häftiga specialeffekter med make-up.

Viralgranskaren har tidigare skrivit om hur bilder med liknande bölder spridits – med falska varningar om vad som kan hända om man använder olika typer av hårvårdsprodukter.

Vid det tillfället hade någon photoshoppat in en frökapsel från en lotusblomma, en bild som kan upplevas väldigt obehaglig av vissa, på en människokropp.► LÄS MER: Hårresande bild är ett falsarium – schampo kan inte orsaka sådana skador

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro