ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, borgmästaren vägrar inte att ta bort griskött från skolorna

Johan Wikén · 29 Nov 2015
Uppdaterad 29 Nov 2015
Nej, det som påstås om borgmästaren stämmer inte.

Nej, det som påstås om borgmästaren stämmer inte. Foto: Facebook(Skärmdump)


I inlägget som just nu sprids på Facebook påstås borgmästaren i Quebec förklara varför hen vägrar ta bort griskött från skolmenyerna. Men citaten är av allt att döma falska.

klar

Artikellänk är kopierad

Inlägget publicerades av en svensk användare på Facebook i torsdags och har sedan dess delats över 2 000 gånger.

Det står att borgmästaren i Quebec vägrar ta bort griskött från menyerna i skolmatsalar. I texten påstås denna anonyma borgmästare förklara varför.

►LÄS MER: Nej, Gina Dirawi har inte skrivit "heja terrorismen" på sin blogg

”Muslimer måste inse att de måste integreras och lära sig att leva i Quebec. De måste förstå vad det är de behöver ändra din livsstil, inte kanadensarna, som så generöst välkomnade dem”, inleds texten. ”Om du acceptera situationen, sedan stanna. Om inte, så var beredd på att lämna”, avslutas texten.

Men det finns ingenting som tyder på att en borgmästare i Quebec skulle ha gjort dessa uttalanden. Liknande inlägg i sociala medier har fått spridning över världen tidigare.

LÄS MER: Bluffar och kopierat material göder de anonyma viralsajterna

Borgmästaren som åsyftas är med allra största sannolikhet borgmästaren i Dorval, en stad i den kanadensiska provinsen Quebec. I början av 2015 spreds nyheten om att han skulle ha vägrat lyssna på muslimska föräldrar som ville ta bort fläskkött från skolmatsalsmenyerna. I januari i år gick ett pressmeddelande ut på stadens officiella hemsida som dementerade nyheterna som spreds om borgmästaren.

”Internetanvändare världen över har publicerat den här falska nyheten som om den vore sann, borgmästaren vill reda ut detta genom att fastslå att varken han eller någon annan representant för staden har sagt något sådant”, står det i pressmeddelandet.

Det är inte första gången som inlägg med detta budskap har spridits. Under 2013 var det en borgmästare i Belgien som påstods ha vägrat lyssna på muslimska föräldrar gällande fläskkött i skolmatsalarna, även det visade sig vara falskt enligt Snopes.

Viralgranskaren har sökt den svenska Facebookanvändaren som publicerade texten.

LÄS MER: Så här gör du en egen viralgranskning – steg för steg

Här är ett snarlikt inlägg som spreds internationellt i början av året med över 124 000 delningar.
Här är ett snarlikt inlägg som spreds internationellt i början av året med över 124 000 delningar.
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro