ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Coca cola har inte gjort reklam med nazist-slogan

Åsa Larsson · 20 Okt 2015
Uppdaterad 20 Okt 2015

En del otroliga påståenden om Coca cola stämmer – andra inte. Till exempel är den här bilden av en tysk Coca cola-annons från 1936 fejk.

klar

Artikellänk är kopierad

Coca cola har mycket riktigt varit sponsor till de olympiska spelen sedan 1928, och därmed även i Berlin 1936 – ett OS genomsyrat av nazistisk propaganda. Men bilden som nu sprids i sociala medier är ihopsnickrad av någon annan än det amerikanska läskimperiet. 

"Det är ingen riktig annons så den är inte äkta", bekräftar Eva Okmian, pressansvarig för Coca-Cola Enterprises Sverige.►LÄS MER: Tänk källkritiskt kring sociala medier-konton som sprider historiska bilder Bilden spreds från Twitter-kontot Old pics archive, ökänt dåligt på historisk ackuratess.

Så här beskrevs kontot exempelvis av bildexperten Paulo Ordoveza när Viralgranskaren i februari skrev om fuskande historiebildskonton på Twitter: "En av de mer flagranta syndarna är @oldpicsarchive, som om och om igen publicerar ett gäng bilder de stulit rakt av från Reddits underforum HistoryPorn."►LÄS MER: Åtta tweets som visar varför du inte ska lita på historiebildskonton

►LÄS MER: Hitta källan och gå rätt i den globala fejk-djungeln

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro