ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Daniel Ek har inte lämnat Spotify

David Peterson · 24 Okt 2018
Uppdaterad 25 Okt 2018
Nej, Daniel Ek har inte lämnat Spotify.

Nej, Daniel Ek har inte lämnat Spotify. Foto: Skärmklipp


Sajterna Rage Track och Empire Updates har flera gånger sponsrat inlägg på Facebook med budskapet att Spotify-grundaren Daniel Ek har lämnat företaget. Det stämmer inte. Även statsminister Stefan Löfven har figurerat i bluffannonser från samma sajter.

klar

Artikellänk är kopierad

De amerikanska sajterna Rage Track och Empire Update har just nu tre aktiva sponsrade inlägg var på Facebook med rubriken ”Daniel Ek överger Spotify”. Men det stämmer inte att Spotify-grundaren bestämt sig för att lämna företaget. Daniel Ek är fortfarande styrelseordförande och vd på musikströmnings-företaget.

Artikeln som de båda sajterna publicerat är i själva verket tagen från den amerikanska tv-stationen CNBC. Texten har körts rakt igenom Googles översättningsverktyg och sedan publicerats på sajten, som i övrigt bara innehåller texter på engelska. Varken i de översatta texterna eller i originalet på CNBC står det att Daniel Ek ska eller har övergett Spotify.

Texten handlar i stället om tech-entreprenörens resa från pojkrummet, där han kodade hemsidor till vänner och mindre företag, till livet som en av Sveriges miljardärer. Att Daniel Ek skulle börjat trötta på Spotify finns det heller inga tecken på i texten. Snarare tvärtom.

– Det känns som att vi precis har börjat, säger han i slutet av CNBC-artikeln.

Även många av de andra artiklarna på sajten är kopierade rakt av från olika nyhetssajter utan att det anges. På Empire Updates finns ytterligare en falsk artikel med rubriken: Daniel Ek köper ny uppstart för 250 miljoner euro och säger ”det här är där framtiden ligger”. Den texten är fylld med blålänkar som leder vidare till en sajt där man erbjuds bitcoin från till ett ”förmånligt” pris.

Enligt den svenska nyhetssajten Breakit har ”The Bitcoin Revulotion”, det företag Daniel Ek påstås ha investerat i,  även förekommit i Facebook-annonser i andra länder. Men affischnamnen som används är olika. I Nya Zeeland är det premiärminister Jacinda Ardern som utnyttjats och i Storbritannien är det kocken Jamie Oliver som påstås ha gjort en stor investering i företaget.

Breakit har även varit i kontakt med Regeringskansliet eftersom att även statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson förekommit i de falska annonserna.

– Vi låter nu Regeringskansliets säkerhetsorganisation undersöka den här händelsen, och bedöma om det kan bli några åtgärder, säger Fredrika Lindsjö Hermelin, kommunikationschef på Regeringskansliet, till Breakit.

När Viralgranskaren försöker kontakta Rage Track via numret som anges på hemsidan svarar en person som säger att han inte driver några hemsidor. Han uppger också att han inte har en aning om vad Rage Track är. Både Rage Track och Empire Update är regisserade via domändistributören Internet.bs, ett företag som är baserat på Bahamas.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro