ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, de här bananerna har inte injicerats med hiv

Hugo Ewald · 21 Mar 2016
Uppdaterad 21 Mar 2016

Foto: Skärmdump/Metro


Svenska viralsajter sprider just nu ett påstående om att bananer som injicerats med hiv har upptäckts. Det stämmer dock inte, utan visar troligtvis bara bananer som drabbats av röta.

klar

Artikellänk är kopierad

"Skräckupptäckten: bananer injiceras med HIV-positivt blod - här är sanningen!". Så lyder rubriken till två identiska texter på viralsajterna Skoj.se och Lajvo.se. I artiklarna beskrivs det hur hiv-positiva bananer ska ha hittats i Mexiko "med målet att smitta så många människor som möjligt, i ett rent sadistbrott". Som källa används ett Facebookinlägg som publicerades i november och sedan dess delats närmare 60 000 gånger.

Påståenden om att frukter skulle ha injicerats med hiv har spridits länge och flera exempel på när människor påstår sig ha hittat hiv-smittade bananer finns.► LÄS MER: Jag lever med hiv – det är inget att vara rädd för

Redan i mars 2015 kunde Viralgranskaren dementera påståenden om att hiv skulle ha spridits i apelsiner. Det är nämligen i princip omöjligt för hiv att spridas genom mat. Hiv lever inte länge utanför kroppen, och även om födan innehöll rester av hiv-smittat blod eller sperma skulle viruset ha dött av syre, värme eller matsyra. Det står tydligt på amerikanska smittskyddsinstitutets webbsida.

– Det är helt omöjligt för hiv att smitta på det sättet. Hiv-viruset dör väldigt lätt, så det finns ingen risk alls, sa Anna Mia Ekström, infektionsläkare och hiv-forskare vid Karolinska institutet då till Viralgranskaren.

Till och med i de svenska artiklarna står det på slutet av texterna att bananerna inte smittats med hiv eftersom det inte är möjligt och att "spridningen av osanna nyheter bara sprider okunskap och skräck", ett budskap som fallerar lite i och med att sajterna själva satte skräckrubriker på sina artiklar.►LÄS MER: Bluffar och kopierat material göder de anonyma viralsajterna Så vad har egentligen hänt med bananerna som påstås vara hiv-smittade? Som Viralgranskar-kollegan Snopes tidigare skrivit har banerna förmodligen drabbats av någon form av röta. 2011 skrev till exempel tidskriften New Yorker om en form av svampsjukdom som förstörde miljoner bananer och gjorde så att bananerna missfärgades i en "blandning av brunt, svart och blodrött". Artiklarna har inga skribenter. Metro har sökt personen bakom Lavjo.se och Skoj.se.► LÄS MER: Nej, hiv kan inte spridas i apelsiner

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro