ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, de här bilderna visar inte barn som dödats i Frankrikes attacker

Aron Andersson · 20 Nov 2015
Uppdaterad 20 Nov 2015

Frankrikes attacker mot IS har skördat oskyldiga offer och dödat barn. Så beskrivs grafiska bilder som just nu sprids sociala medier. Men bilderna är flera år gamla.

klar

Artikellänk är kopierad

”Frankrike bombade skiten ur Syrien i går vilket jag förstår, men titta på de oskyldiga liv som gick förlorade..”

Så beskriver en användare nio bilder som nu sprids på Facebook. Bilderna föreställer flygplan som släpper bomber, förstörda kvarter och döda kroppar. Bilderna har delats över 120 000 gånger på bara tre dygn och har nu börjat få spridning i Sverige.

►LÄS MER: Nej, denna bild visar inte hur en flicka tvingas gifta sig i Syrien

Budskapet är tydligt. Terrordåden i Frankrike var hemska – men rättfärdigar det mördandet av civila och oskyldiga?

Problemet är bara att bilderna inte alls föreställer det som användaren påstår. 

”Detta gör mig illamående! Oskyldiga små barn betalar priset för IS. Alla är så snabba med att säga låt oss bomba de jävlarna, men lutar sig någon tillbaka ens för en sekund och tänker på följderna???”, står det i bildtexten.

►LÄS MER: Därför berättar bilderna på slöjfria kvinnor inte alltid hela historien

Dock är det väldigt enkelt att undersöka sanningshalten i påståendet om bilderna. Bland annat Google erbjuder möjligheten att kontrollera hur nya bilderna är och en snabb undersökning visar att samtliga bilder är gamla, många av dem har flera år på nacken. 

En av bilderna härstammar exempelvis från en attack med bilbomber i den turkiska staden Reyhanli i maj 2013. Andra bilder föreställer döda människor som attackerats av militanta syriska grupper under samma period. Några av bilderna användes i rapporteringen kring hur Syrien använt kemiska vapen.

Som känt inledde Frankrike sina attacker förra söndagen. Att bilderna skulle föreställa följderna av Frankrikes attacker är alltså helt omöjligt.

Viralgranskaren har sökt användaren som sprider bilderna.

►LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du bilder – fyra enkla steg

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro