ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, de här bilderna visar inte Simpsons Trump-spådom

Tomas Lundin · 28 Sep 2015
Uppdaterad 28 Sep 2015
Det är inte så konstigt att Simpsons-bilderna blev så träffsäkra. De kommer nämligen från i juli i år – en månad efter att Trump tillkännagivit sin kandidatur.

Det är inte så konstigt att Simpsons-bilderna blev så träffsäkra. De kommer nämligen från i juli i år – en månad efter att Trump tillkännagivit sin kandidatur. Foto: Aggressive Comics/Facebook


TV-serien The Simpsons är ofta träffsäker när det gäller att sätta fingret på samhällsfenomen. Ibland till och med innan de hänt. Men riktigt såhär bra är inte spådomarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Just nu sprids ett bildmontage från Facebooksidan Aggressive Comics. Det är ett montage av bilder som sägs visa bildrutor från ett 15 år gammalt Simpsons-avsnitt där Donald Trumps presidentkandidatur  förutspås, sida vid sida med riktiga fotografier från 2015. Likheten är kuslig. Därför är det inte konstigt att de delats över 5 000 gånger i skrivande stund. ► LÄS MER: Nej, jorden ser inte ut såhär utan vatten Och visst har Simpsons förutspått att Donald Trump skulle försöka bli president – men de här bilderna är inte en del av spådomen. I stället är de hämtade från kortfilmen ”Trumptastic Voyage” som släpptes så sent som i juli i år – en månad EFTER att Trump tillkännagivit sin kandidatur för det republikanska partiet. Simpsons animatörer har alltså haft tv-bilder och pressfoton att att utgå från.

Hur var det då med spådomen från år 2000? Jo, i avsnittet ”Bart to the Future” färdas vi till år 2030. Då är Lisa Simpson president och i en scen får vi veta att hon tagit över ett stort budgetunderskott från föregångaren – president Trump. Några bildrutor med Donald Trump förekommer däremot inte.

Men, som Mashable förklarar, är det tveksamt om det går att kalla det en spådom. Redan 1999, alltså innan avsnittet sändes, lanserade Trump en kampanj som presidentkandidat för Reform Party, som under en kort period var USA:s tredje största parti.

Nedan: Kortfilmen ”Trumptastic Voyage”

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro