ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, de här kravallerna har ingenting med invandrare eller terrorism att göra

Hugo Ewald · 27 Apr 2016
Uppdaterad 28 Apr 2016

Foto: Skärmdump/Facebook


I en Facebookgrupp delas just nu en video som skildrar en konfrontation mellan polisen och demonstranter. Videon, som har fått närmare 7 000 delningar på 8 timmar, påstås skildra terrorister men är egentligen en protest mot Davis cup-matchen mellan Sverige och Israel 2009.

klar

Artikellänk är kopierad

"Nyheter som skulle aldrig publiceras i vår sjuka media ...hur ska polisen skydda oss mot terroristerna när de har inga medel eller regler som hjälper de ..mesig regering + feg lagbok sluta anklaga polisen de följer bara fega lagen de är tränade för svenska brott men inte isis brottslingar eller islamister som Löfven släppte in i landet ...vi är i fara om inte regeringen ändrar lagboken... dela gärna". Så lyder texten till en video som just nu sprids via en främlingsfientlig Facebookgrupp och som fått närmare 7 000 delningar på 8 timmar.► LÄS MER: Nej, det här är inte flyktingar i Grekland som attackerar polis

I videon syns svartklädda människor attackera och kasta stenar mot polisen. Men videon har ingenting med islamism eller invandrare att göra, och är definitivt nyheter som har publicerats i "vår sjuka media". Videon kommer nämligen från den demonstration som ägde rum i samband med Davis cup-matchen mellan Sverige och Israel 2009.

Davis cup är en internationell tennisturnering för herrlag, och 6-8 mars 2009 skulle Sverige möta Israel i Malmö. Från vissa håll framfördes det önskemål om att matchen skulle bojkottas, men Svenska tennisförbundet och det svenska Davis cup-laget motsatte sig detta och beslöt sig för att spela matchen. Den politiska majoriteten beslutade sig för att matchen skulle spelas för tomma läktare, detta av säkerhetsskäl.

Den 7 mars anordnades en fredlig demonstration mot matchen där runt 6 000 personer deltog, enligt polisen. Nätverket mot Israels krig och ockupation stod som arrangörer, och tal hölls av miljöpartisten Per Gahrton och Vänsterpartiets Lars Ohly. Men väl framme vid matchen bröt sig ett hundratal människor ur demonstrationen och försökte ta sig in på arenan. Polisen ryckte in och det hela slutade med att åtta personer greps och ett hundratal omhändertogs.

Det hela slutade med att Svenska tennisförbundet bötfälldes med 25 000 amerikanska dollar från Davis cup-organisationen. De krävde också ytterligare 15 000 dollar för uteblivna biljettintäkter, och Malmö kom dessutom att bannlysas som eventuell arrangörsstad för Davis cup-matcher.

Demonstrationerna mot Davis cup-matchen 2009 var välbevakade av medierna, och otaliga bilder finns från händelserna. Videon i fråga verkar vara tagen från en Youtubefilm som lades upp den 7 mars 2009, och just bär titeln "Davis cup sverige- israel demostrationer". Bilder från Aftonbladet och Skånska Dagbladet gör det tydligt att det rör sig om samma händelse.► LÄS MER: Här är tre brutala videoklipp som sprids med falska påståenden

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro