ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, de här männen är inte IS-terrorister på rymmen i Sverige

Åsa Larsson · 1 Nov 2015
Uppdaterad 1 Nov 2015
Männen är dömda för samröre med al-Qaida och terrorförberedelser för ett par år sedan i Storbritannien.

Männen är dömda för samröre med al-Qaida och terrorförberedelser för ett par år sedan i Storbritannien.


Dela efterlysningen så att svensk polis kan gripa de här personerna – den uppmaningen spred sig under helgen på Facebook. Männen på bilden blir dock svåra att bura in – de sitter i fängelse i Storbritannien.

klar

Artikellänk är kopierad

En Facebook-status som fått över 17 000 delningar under helgen uppmanar de som läser att sprida bilden: "Enligt översättning från arabiska. Dessa personer är medlemar i isis och befinner sig nu i Sverige. Dela så att polisen kan gripa dem."

Men den som letar efter dessa personer i Sverige kommer att få leta länge – eftersom de sitter i brittiskt fängelse. Bilden föreställer sex män som dömts för förberedelser till att begå terrordåd i Storbritannien 2013. (Här kan du läsa mer om männen som greps i "Operation Pitsford" i Birmingham.)►LÄS MER: Falskt rykte efter flygkatastrofen: "Andrepiloten var konverterad muslim" ​Om man spårar det svenska påståendet så sprids det av flera Facebook-användare med samma formulering. På en blogg står det: "TERRORLARM: Sex terrorister från Kalifatet jagas i Sverige" och där kopplas bilden av Birmingham-terroristerna samman med en nyhet från Göteborgs-Posten i början av oktober om att svensk polis eftersöker sex extremister.

I blogginlägget som fått över 6 000 interaktioner på sociala medier så står det dock under bilden: "OBS Endast typexempel på efterlysta islamister".►LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du bilder – fyra enkla steg GP:s uppgifter handlade om att polisen försökte identifiera sex män med misstänkt koppling till extremism. Hur har det gått med det? Var de terrorister på rymmen i Sverige?

– Det där var ett ärende som polisen höll på med. Det visade sig när vi tittade på det där att det inte är ett ärende för Säkerhetspolisen, säger Mark Vadasz, kommunikationschef på Säpo.

I rapporteringen kring GP:s avslöjande så var polisen också mycket förtegen och det har inte dykt upp nya medieuppgifter sedan dess i fallet.►LÄS MER: Nej, Facebook hjälper inga barn om du delar bilden Viralgranskaren har sökt Facebook-användaren som spred helgens rykte men inte fått kontakt. Mannen har tagit ner sitt inlägg. När viskleken går på nätet så kan det finnas anledning att tänka sig för innan man delar den här typen av efterlysningar. Kommer den från polisen? Vet du att personen vars ansikte du hjälper till att sprida är den verkligt skyldige?

Viralgranskaren har tidigare skrivit om saker som du inte borde dela på Facebook – och varför – där vi bland annat tar upp efterlysningar. Här kan du läsa den artikeln!►LÄS MER: Det här ska du aldrig dela på Facebook

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro