ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, den här bilden föreställer inte Mehmet Kaplan på IS-möte

Hugo Ewald · 19 Apr 2016
Uppdaterad 24 Maj 2016

Foto: Skärmdump/Montage


Sedan åtminstone 2014 har ett påstående om att nyligen avgångna bostads- och it-ministern Mehmet Kaplan skulle ha umgåtts med islamistorganisationen Hizb ut-Tahrir. Men enligt organisationen är personen som pekas ut som Kaplan egentligen en av deras partimedlemmar.

klar

Artikellänk är kopierad

"Mehmet Kaplan är inte bara troende muslim. Mehmet Kaplan deltar också på ett ISIS-möte". Så lyder texten till en bild som just nu sprids på Facebook. Bilden föreställer ett möte där en person som påminner något om den före detta bostads- och it-ministern Mehmet Kaplan syns sitta framför ett antal svarta flaggor med arabisk text.► LÄS MER: Nej, Åsa Romson har inte sagt att Miljöpartiet "tillfälligt måste anpassa sig till verkligheten" Bilden som påstås föreställa Kaplan har spridits på nätet sedan åtminstone 2014, men föreställer varken ett IS-möte eller Mehmet Kaplan. I stället är bilden tagen vid islamistorganisationen Hizb ut-Tahrirs firande av den muslimska högtiden Eid al-Fitr 2013. Bilden lades upp på Hizb ut-Tahrirs Facebooksida samma år. Hizb ut-Tahrir är en radikal sunnimuslimsk rörelse som arbetar för en världsomspännande islamisk stat. Rörelsen är islamistisk och förbjuden i flera länder i Mellanöstern och Centralasien, men man säger själva att man är fredliga.

Rörelsen ska ha etablerat sig i Sverige runt 2012, och är enligt Expo antisemistisk och motståndare till demokrati. 2014 uppmanades rörelsens anhängare i Sverige att inte rösta, eftersom det "enligt islam är förbjudet att delta i det sekulära systemet". Det sa rörelsens skandinaviske talesman Junes Kock till Sydsvenskan 2014.►LÄS MER: Här är Viralgranskarens alla granskningar 2015 När Viralgranskaren kontaktar Hizb ut-Tahrir säger de att det inte är Mehmet Kaplan på bilden. "Mehmet Kaplan har inte deltagit på något av våra möten. Bilden är från ett av våra Eid-event. Mannen på bilden är inte Mehmet Kaplan utan en medlem i vårt parti", skriver gruppen i ett meddelande till Viralgranskaren. Det finns alltså inga belägg för att det är Mehmet Kaplan på bilden. Viralgranskaren har tittat igenom bilder från Eid-firanden på organisationen Hizb-ut-Tahrirs Facebook-sida och medlemmen förekommer på flera andra bilder.► LÄS MER: Nej, Gina Dirawi har inte skrivit "heja terrorismen" på sin blogg

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro