ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, den här bilden visar inte "Sverige 2017" – det är ett aprilskämt från 2003

Hugo Ewald · 23 Okt 2017
Uppdaterad 23 Okt 2017
Bilden sprids med påståenden om att den är ett tecken på att Sverige är "ett steg närmare islamisering".

Bilden sprids med påståenden om att den är ett tecken på att Sverige är "ett steg närmare islamisering". Foto: Skärmdump/Metro


En bild som visar en man som sätter upp en flerspråkig gatskylt har under måndagen fått stor spridning på sociala medier med påståenden om att den visar "Sverige 2017". Men bilden är ett aprilskämt från 2003.

klar

Artikellänk är kopierad

”Sverige 2017!”. Så lyder rubriken till ett inlägg på den främlingsfientliga sajter Rapport24, som tidigare hette Left4photo, och som publicerades den 19 oktober. Under rubriken syns en bild på en man som sätter upp en gatuskylt med texten ”Gustav Adolfs torg” skrivet på svenska, serbokroatiska och arabiska. Sedan den publicerades har inlägget fått runt 1 500 interaktioner på sociala medier, och sprids just nu i formen av en skärmdump i bland annat Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige”, där den fått över 1 000 interaktioner på ett par timmar.

Bilden sprids med påståenden om att den är ett tecken på att Sverige är ”ett steg närmare islamisering”, och i kommentarsfältet är tonen upprörd.

”Inom två år kommer originalskylten på svenska att plockas bort då den då anses rasistisk?”, skriver en person. ”De som inte får nå jobb har all tid i världen att lära sig svenska!!!!!!!!!!!!!!!!! Så är chansen större att de får ett jobb!”, skriver en annan.

I kommentarsfältet påpekar flera dock att det verkar röra sig om ett aprilskämt. Det är också verkligheten bakom bilden.

Det var den 1 april 2003 som Sydsvenskan publicerade en artikel med rubriken ”Flerspråkiga gatuskyltar invigdes”. I artikeln, som alltså är en skämtartikel, skriver man att alla gatuskyltar i Malmö ska bytas ut mot flerspråkiga diton. Webbversionenav artikeln kom att få stor spridning redan i oktober 2014, vilket fick Sydsvenskan att lägga till ett förtydligande om att det rörde sig om just en skämtartikel. Redan när artikeln först publicerades ledde den till att Gatukontoret fick flera upprörda samtal, skriver Sydsvenskan.

Det här är inte första gången Rapport24 eller sajtens föregångare spridit missvisande eller falska påståenden. Bara under måndagen publicerades en artikelmed rubriken ”Totalt väntas det komma mellan 140 000 och 190 000 asylsökande till Sverige i år”, som är baserad på ett uttalandeSveriges finansminister Magdalena Andersson gjorde 2015 och som rör 2015 och inte 2017.

Viralgranskaren har sökt mannen som driver Rapport24.

Fotnot: Webbartikeln med rubriken ”Flerspråkiga gatuskyltar invigdes” är på Sydsvenskan daterat till 2005. När Viralgranskaren tar hjälp av mediearkivet Retriever och Sydsvenskan själva är dock svaret att det var den första april 2003 som artikeln ursprungligen publicerades.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro