ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, den här bilden visar inte flyktingar under andra världskriget

Hugo Ewald · 27 Sep 2015
Uppdaterad 28 Sep 2015

Foto: Montage


En bild som delas friskt på sociala medier påstås visa européer som tar sig till Nordafrika under andra världskriget. Men bilden skildrar i stället albaner som flyr till Italien 1991.

klar

Artikellänk är kopierad

"These aren't Syrians; they are Europeans trying to get to North Africa during the world war... So next time you think of closing the borders you might want to check with your grandparents".

Så lyder texten till en bild som delats över 200 000 gånger på Facebook, bland annat av flera svenska debattörer med många följare. Bilden visar ett fartyg som är helt överfullt med människor som ibland till och med står ovanpå varandra.

Bilden har tidigare i år även använts av antiinvandringsgrupper som påstått att bilden visar stora grupper muslimer som försöker ta sig in i Europa, någonting Snopes har skrivit om.

Båda de beskrivningarna av bilden är dock felaktiga. Bilden är nämligen varken från 1940-talet eller från 2010-talet, utan från 1991 och skildrar albaner som försöker ta sig till Italien.► LÄS MER: Därför ska du tänka källkritiskt kring sociala medier-konton som sprider historiska bilder

I samband med kommunismens fall i Albanien inträdde en ekonomisk kris, och som bloggen Migrants at sea och New york times beskrivit innebar det att tiotusentals människor flydde landet från Italien.

Den 8 augusti 1991 anlände ett antal skepp med ungefär 10 000 albaner i italienska Bari, fulla och under osanitära förhållanden. När personerna anlänt svarade den italienska regeringen med att hålla personerna på idrottsarenan La Vittoria med brist på mat, vatten och toaletter. Ett par veckor senare var hade de flesta personerna deporterats till Albanien igen.

Behandlingen mötte kritik från rättighetsorganisationer och påven, med den italienska regeringen svarade att handlingarna var nödvändiga för att hindra mer immigration till Italien. Den italienska positionen var att personerna kom till Italien av ekonomiska skäl och alltså inte kunde klassas som politiska flyktingar.

Bland italienska medborgare fanns det dock en stor sympati för människorna. Ett flertal italienskaartiklar som uppmärksammar händelserna skrevs 2011, 20 år efter att de ägt rum.

Europarådets parlamentariska församling släppte en rapport 1992 som uppskattade att mer än 200 000 albaner lämnat sitt land efter att krisen började i juli 1990.► LÄS MER: Därför berättar bilderna på slöjfria kvinnor inte alltid hela historien

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro