ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, den här bilden visar inte hur det såg ut när Merkel var med i saudisk TV

Hugo Ewald · 4 Maj 2017
Uppdaterad 5 Maj 2017
Bilden kommer från en satirsida.

Bilden kommer från en satirsida. Foto: Skärmdump/Metro


En bild där Angela Merkels hår censurerats sprids nu på sociala medier med påståendet om att förbundskanslern skildrades så i saudisk tv. Men bilden kommer från en satirsida.

klar

Artikellänk är kopierad

”Not a joke: The UN’s newest member of the Women Rights Commission censored the German chancellor’s hair when she appeared today on Saudi TV.”. Så skriver en privatperson på Twitter i en tweet som delats över 11 000 gånger, även i Sverige. På bilden syns tysklands förbundskansler Angela Merkel tillsammans med Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz. Merkels hår har i bilden blivit censurerad.

Av många ses bilden som ett exempel på att Saudiarabien skulle ha en dålig kvinnosyn. Men bilden kommer inte från saudisk tv.

Bilden publicerades urpsrungligen av ”Khase news”, satiravdelningen på den arabiskspråkiga sajten dkhlak.com. Under onsdagen publicerades bilden på sajtens Facebooksida, som tydligt beskriver sig som satirisk, med undertexten ”bara på skoj”. Bilden som sprids har logon från ”Khase news” tydligt synlig. Det finns heller inga saudiska tv-kanaler med den logotypen.

Viralgranskaren har inte hittat några instanser där Angela Merkels hår censurerats på något sätt. Så här såg det till exempel ut i den statliga saudiska kanalen al-Ekhbariya.

Foto: Skärmdump

Det var tidigare i veckan Angela Merkel besökte Saudiarabien för första gången på sju år. Merkels besök väckte viss uppmärksamhet då hon valde att inte bära slöja.

Det här är inte första gången den här typen av påståenden sprids. 2016 kunde Viralgranskaren berätta om hur falska påståenden om att en Iransk nyhetsbyrå censurerat en volleybollspelare kom att få stor spridning.

Uppdatering: Personen som publicerade den felaktiga tweeten har nu medgett att den är felaktigt. Personen har dock inte tagit bort tweeten.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro