ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, den här iranska nyhetsbyrån censurerade inte en volleybollspelare

Hugo Ewald · 11 Aug 2016
Uppdaterad 11 Aug 2016
Det finns dock iranska nyhetsmedier som censurerat lättklädda kvinnor.

Det finns dock iranska nyhetsmedier som censurerat lättklädda kvinnor. Foto: Skärmdump/Twitter


En bild från en volleybollmatch under OS 2016 har spridits med påståenden om att den iranska nyhetsbyrån Tasnim censurerat den tyska volleybollspelaren Kira Walkenhorst. Det stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 7 augusti under OS i Rio ägde en volleybollmatch mellan Tysklands och Egyptens damlandslag rum. En bild från matchen har fått stor spridning i sociala medier då den visar på kontrasten mellan hur Egyptens Doaa Elghobashy och Tysklands Kira Walkenhorst är klädda. På den omtalade bilden syns Elghobashy bära hijab och Walkenhorst en sportbikini.► LÄS MER: Nej, en asylsökande som rånade en butik slipper inte straff

I samband med bildens spridning la ett parodikonto med namnet Tansim news ut en bild som visade den mer lättklädda Walkenhorst censurerad. Twitterkontot parodierade den iranska nyhetsbyrån Tasnim News twitterkonto och bar ett snarlikt namn. Tweeten från parodikontot fick snabbt över 7 000 retweets och ledde till stor kritik på sociala medier där många kritiserade nyhetsbyråns påstådda censur. 

Buzzfeed news kontaktade ägaren till Twitterkontot, som nu bytt namn till "SexyPundit" och som medgav att tweeten inte kom från Tasnim news. Twittraren, som ville vara anonym då hen påstod sig jobba för den iranska regimen, menade att hen med tweeten både ville kritisera irans statsägda mediers inställning till jämställdhet, men också peka på hur lättlurade västerlänningar är när det kommer till information som påstås ha med islam att göra.

Det finns dock iranska nyhetsmedier som censurerat lättklädda kvinnor tidigare, bland annat Mashregh news som la ut en bild från samma match där en lättklädd kvinna syntes censurerad. ► LÄS MER: Har du fått en gul prick på din brevlåda? Du kan vara lugn

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro