ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, den här maten serverades inte alls gratis på ett flyktingboende

Hugo Ewald · 30 Nov 2016
Uppdaterad 1 Dec 2016
Bilden som påstås komma från en flyktingboende har ingenting med flyktingar alls att göra.

Bilden som påstås komma från en flyktingboende har ingenting med flyktingar alls att göra. Foto: Skärmdump/Metro


I ett Facebookinlägg som just nu delats ungefär 2 000 gånger påstår en privatperson att en maträtt serveras gratis på flyktingboende för att sedan jämföra den med en maträtt som hen påstår serveras på äldreboende. Men bilden som påstås komma från ett flyktingboende kommer från en matblogg.

klar

Artikellänk är kopierad

"Den ena av dessa tallrikar serveras gratis på flyktingboende, den andra till pensionärer på äldreboende för 80 kr. Gissa vilken." Så skriver en privatperson i ett Facebookinlägg som sedan det lades upp under tisdagen delats ungefär 2 000 gånger. Bilden visar två maträtter, den ena uppenbart mer aptitlig än den andra. ► LÄS MER: Nej, sojamjölk skadar inte din hälsa allvarligt

I kommentarsfältet är många personer upprörda. Men bilden som påstås komma från en flyktingboende har ingenting med flyktingar alls att göra, någonting som också uppmärksammats av Metros kolumnist Jack Werner. Den kommer nämligen från en matblogg. På matbloggens Facebooksida skriver Anders Öhman som driver den att bilden som sprids just kommer från hans blogg, och uppmanar personer att anmäla inlägget.

– Jag har ju ganska mycket bilder ute på bloggen och har sett att de dyker upp i andra sammahang. Men jag bryr mig inte om det är någon som illustrerar ett matsammanhang. Men just när det går ut så här och handlar om uppenbara lögner om asylpolitik. Där går gränsen, säger Anders Öhman till Viralgranskaren.

Ironiskt nog verkar bilden som påstås komma från ett äldreboende tidigare vara från ett asylboende. Bilden lades upp tidigare under 2016 på den vänsterinriktade sajten Aktuellt fokus under rubriken "Här är flyktingarnas så kallade lyxmat". Som källa nämndes då en solidaritetsarbetare som kommit över mat som skulle leveraras till ett asylboende. Viralgranskaren har kontaktat personen som ursprungligen la upp bilden, och som bekräftar detta. – Jag volontärarbetade på RIA under den tiden och vi fick matlådor som annars skulle ha blivit över att bjuda Ludvikas hemlösa på. Det var på den vägen jag fick tillgång till en låda och skrev det inlägget., säger han till Viralgranskaren.

Viralgranskaren har sökt personen bakom det falska Facebookinlägget. ► LÄS MER: Nej, det här är inte muslimer som attackerar en julgran i Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro