ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, den här optiska illusionen är inte ett test för att se hur stressad du är

Åsa Larsson · 6 Dec 2018
Uppdaterad 7 Maj 2019

Har du sett den här bilden? Den är rolig, men att den skulle utgöra ett "stresstest" är fejk.

klar

Artikellänk är kopierad

Stillbilden föreställer en kula mot en bakgrund med välvningar, allt i mönster, som skapar en illusion av att bilden rör sig. Folk delar för att det är kul att se om och hur bilden rör sig, vilket det råder oenighet om bland de som kommenterar. Men den delas även som ett ”stresstest”.

En svensk Facebookanvändare skrev i slutet av november: ”ÄR DU LUGN ELLER STRESSAD? Denna bild skapades av en japansk neurolog. Om du är lugn flyttar fotot inte, om bilden rör sig är du lite stressad och om bilden rör sig som en karusell, är du mycket stressad…” Det inlägget har fått över 4 000 delningar på Facebook.

Påståendet avfärdas av stress- och sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt:

– Om det verkligen är så att bilden ”indikerar” stress så skulle den som lagt ut det dokumentera effekterna vetenskapligt. Eftersom detta inte har gjorts så finns det ingen anledning att tro på påståendet om att bilden indikerar stress. Nätet är fullt med absurda påståenden och det enda som hjälper är källkritik.

Internationellt har ”stresstestet” fått många tiotusentals delningar och där görs tillägget om att neurologen ska heta Yamamoto Hashima och att bilden är skapad av en person som heter Yurii Perepadia.

Viralgranskaren har pratat med Perepadia, som är en ukrainsk grafisk designer. Han skapade bilden 2016 och tillbakavisar stresspåståendet. Han började göra den här typen av illusioner för några år sedan inspirerad av den japanska psykologprofessorn Akiyoshi Kitaoka.

På sin Instagram-sida har han försökt att berätta att ”neurologen Yamamoto Hashima” vare sig är rätt namn eller existerar.

– Det var lite lustigt, den här fejken med Yamamoto. För det första har de blandat ihop de japanska namnen och för det andra så tog de min bild. Jag har blivit tvungen att göra upphovsrättsanspråk överallt, säger han när Viralgranskaren hör av sig.

Perepadias inspirationskälla är alltså i stället den japanska psykologprofessorn Akiyoshi Kitaoka som forskar på optiska illusioner. Professorn har en sida på nätet om illusioner, som länkas till från Ritsumeikan-universitetet i Kyoto där han är anställd. En bit ner på professor Akiyoshis sida har han gjort ett tillkännagivande om ett liknande påstående 2011 som klargör saken tydligt: ”Webbsidan missbrukar tre av mina illusioner och påstår även en ovetenskaplig sak. Till min kännedom har stress ingenting att göra med visuella illusioner.”

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro