ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, den här tyska staden har inte tillåtit "sharia-poliser"

Hugo Ewald · 4 Jan 2016
Uppdaterad 4 Jan 2016

Foto: Skärmdump/Metro


I ett blogginlägg som just nu sprids på sociala medier påstås det att så kallade "sharia-poliser" tillåtits i den tyska staden Wuppertal . Men det stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

"En tysk domstol har givit muslimsk så kallad shariapolis laglig tillåtelse att patrullera gatorna i Wuppertal, huvudort för den extrema muslimska salafistiska läran vilken är statsbärande i Saudiarabien." Så inleds ett blogginlägg som i skrivande stund fått närmare 4 000 interaktioner på Facebook.

Bloggen som påstår att en tysk domstol gett så kallad "shariapolis" tillåtelse att agera som en slags medborgargarde i staden tillhör den Sverigedemokratiska politikern Tommy Hansson, som är politisk sekreterare i Södertälje och bland annat varit redaktör för SD-kuriren. Enligt Hansson ska privata "shariapoliser" nu ha "laglig rätt att tvinga kvinnor bära heltäckande klädsel".

Påståendet har sitt ursprung i en händelse som under september 2014 ägde rum i Wuppertal, en stad med cirka 350 000 invånare i västra Tyskland. Medier kunde då rapportera om att små grupper av muslimska extremister börjat patrullera staden med hopp om att "påverka och rekrytera unga". I Wuppertal syntes personerna bära ljusa västar i orange med texten "shariapolis" på ryggen.► LÄS MER: Nej, borgmästaren vägrar inte att ta bort griskött från skolorna

Aktionen väckte mycket uppmärksamhet i Tyskland, och den tyska inrikesministern Thomas De Maiziere sa då till tidningen Bild att "sharialag inte är tillåtet på tysk mark" och att "Ingen kan ta sig rätten att smutskasta den tyska polisens goda namn".

Den 33-åriga man som lett aktionen menade då att det inte fanns någon egentlig "shariapolis" och att de bara burit dräkterna några timmar för att få uppmärksamhet och rekrytera människor till den typen av extremistisk islamism han företräder. Den 33-årige mannen är född i Tyskland och var tidigare katolik, men konverterade till Islam år 2000.

Händelsen fick nytt liv under december 2015, när lokal domstol i Wuppertal kommit fram till att incidenten där den extremistiska gruppen gått omkring i stadens gator inte brytit mot lagar som rör offentliga sammankomster och uniformer. De nio som då arresterades kommer alltså inte att få något straff. Beslutet har överklagats.► LÄS MER: Inga belägg för att IS-svenskarna i viral video är på väg till Sverige

Så nej, privata medborgargarden har inte på något sätt rätt att agera som poliser i Wuppertal. Det bekräftar Wuppertals presstalesperson, Alexandra Szlagowski, för Viralgranskaren. Domstolens beslut betyder enbart att det inte går att förbjuda kläder med texten "shariapolis".

Det är också den hållning den tyska regeringen har.

– I Tyskland lever vi i en rättsstat. Staten är ensamt ansvarig för att upprätthålla lag och ordning - inte självutnämnda shariapoliser. Parallella system för rättskipning ska inte existera, sa justitieministern Heiko Maas till Bild i samband med den ursprungliga händelsen. När Viralgranskaren kontaktar Tommy Hansson säger han att blogginlägget är hans " personliga tolkning av domstolsbeslutet". –  Om man inte tycker att man kan förbjuda folk att bära iögonenfallande västar med ordet "police" på ryggen på stadens gator, kommer det att bli svårt för att inte säga omöjligt att hindra dem från att "upprätthålla sin egen version av lag och rätt på tysk mark". För övrigt tvivlar jag starkt på att det inte skulle "gå" att förbjuda västar av nämnt slag. Om domslutet överklagas får vi väl se hur det är med den saken, säger han.

► LÄS MER: Nej, det här är inte muslimer som firar terrordåden i Paris

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro