ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, den här videon utspelar sig inte i Rinkeby på nyårsafton

David Peterson · 3 Jan 2018
Uppdaterad 3 Jan 2018
Videon som felaktigt uppger att den är från Rinkebys nyårsfirande.

Videon som felaktigt uppger att den är från Rinkebys nyårsfirande. Foto: Printscreen


En video som säger sig visa hur det nya året firades in i Rinkeby har fått stor spridning på sociala medier. Men videon utspelar sig varken på nyår eller i Rinkeby. Det mesta pekar i stället på att videon är från december 2016 och på att händelsen ägde rum i Algeriet.

klar

Artikellänk är kopierad

På flera håll i landet blev det oroligt under nyårsafton. I Husby sköt maskerade män raketer mot polisenoch i Södertälje sköt ungdomar in en nödraket i en bostad. Nu sprids en video som visar hur fyrverkerier flyger hejvilt på en gata med massa människor som springer runt. Videon har setts nästan 400 000 gånger på Facebook sedan den publicerades den 1 januari.

Enligt filmklippet som sprids visar bilderna hur det nya året firades in i Stockholmsförorten Rinkeby. Det stämmer inte.

Här är videon som sprids:

LÄS MER
Nej, en viral video visar inte en man som druckit 24 energidrycker i rad

Det går inte att slå fast att händelsen utspelar sig i Algeriet men eftersom att ett antal videor som beskriver att klippet visar just det, som lagts upp tidigare och dessutom i samband med högtiden El Mouloud, pekar mycket på det.

Den videon som nu delas och felaktigt påstås utspela sig i Rinkeby har tidigare använts av flera personer och sidor som angett att händelserna ägt rum i andra städer och länder, bland annat finns videos som anger den tyska staden Dortmund under nyårsafton som skådeplats för fyrverkerikaoset.

Viralgranskaren har tidigare uppmärksammatfenomenet med att människor lägger upp gamla videofilmer och hävdar att de är aktuella.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro