ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, den här videon visar inte en demonstration för sharialagar i Stockholm

David Peterson · 30 Apr 2018
Uppdaterad 30 Apr 2018
Nej, den här videon visar inte en demonstration för sharialagar i Stockholm.

Nej, den här videon visar inte en demonstration för sharialagar i Stockholm. Foto: Skärmdump


En video som påstås visa en demonstration för sharialagar i Stockholm har fått spridning i sociala medier. Men manifestationen handlar inte om sharialagar och utspelar sig inte heller i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Videon som laddades upp för ett par dagar sedan har fått över 1 000 delningar och visats omkring 85 000 gånger. I inlägget som delats står det: ”Afghanska och irakiska och iranska shia religiösa demonstranter för sharia lagar i Stockholm. Dessa grupper är styrda av islamiska staten av Iran genom Järfälla moskén.”

Men de uppgifterna stämmer inte. Folksamlingen som syns i videon demonstrerar inte för att de vill införa sharialagar i Sverige utan de har samlats för att uppmärksamma den årliga shiamuslimska högtiden Ashura.

Manifestationen äger heller inte rum i Stockholm utan i Malmö och videon som sprids lades dessutom upp på Youtube redan 2016.

Skärmdump på Facebook-inlägget med de falska uppgifterna. Här syns tåget passera Triangelns Kötthandel som ligger i Malmö.
Skärmdump på Facebook-inlägget med de falska uppgifterna. Här syns tåget passera Triangelns Kötthandel som ligger i Malmö.
Skärmdump från Youtubevideon som lades upp 2016.
Skärmdump från Youtubevideon som lades upp 2016.

Liknande videos från manifestationer under Ashura med falska uppgifter om vad som faktiskt visas har cirkulerat på sociala medier tidigare.

Syftet med högtiden och manifestationen är egentligen att uppmärksamma imamen Hussein Ibn Als död och det som han lärde ut, enligt Akil Zahiri, talesperson för den shiamuslimska församlingen Imam Ali Center i Järfälla.

– Det är en väldigt viktig och uppskattad högtid. Anledningen till att vi har en manifestation varje år är att vi vill visa att vår imam kämpade för fred, frihet och yttrandefrihet. Oavsett vilken religion man har ska man ha frihet och man ska respektera friheten och det är det vi manifesterar för, säger han.

Att det på något sätt skulle handla om sharialagar stämmer inte heller.

– Vi vill aldrig demonstrera för implementera sharialagar, det är absolut inte aktuellt, det är inte önskvärt och vi deltar inte i sådana manifestationer. Jag känner till de som gör den här manifestationen i Malmö och de har precis samma syfte som oss. Det går i samma linje med våra svenska värderingar som vi tror på här i Sverige, säger Akil Zahiri.

Facebookinlägget med de falska uppgifterna togs bort på måndagen.

pil
Högtiden Ashura

Firas varje år för att uppmärksamma imamen Hussein Ibn Al död. Han dog år 680 och varje år brukar shiamuslimer sörja honom. Under Ashura minns många shiamuslimer hans död i tretton dagar. Den tionde dagen, då han dog, brukar man samlas och sörja tillsammans.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro