ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, den här videon visar inte en tiggare som berättar "sanningen" om Sverige

Hugo Ewald · 27 Mar 2017
Uppdaterad 27 Mar 2017
Många skrattar åt videon, och ser det som ett skämt, men videon tas också som sanning av många Facebookanvändare som sprider den i politiska syften.

Många skrattar åt videon, och ser det som ett skämt, men videon tas också som sanning av många Facebookanvändare som sprider den i politiska syften. Foto: Skärmdump/Metro


En video som lades upp av Facebooksidan Worldstar Sverige” i februari, och som påstås visa en intervju med en tiggare, har delats över 1 200 gånger. Men videon, som många tror är sann, visar egentligen en intervju med en spansk komiker från 2007 som sedan dess använts som ett meme otaliga gånger.

klar

Artikellänk är kopierad

”I Sverige tjänar tiggare mer än dem som jobbar, det är sant. Och svenskarna tycker synd om oss och tror att vi är fattiga”, så påstås en man sägas i en video som i februari lades upp av en Facebooksida med namnet ”Worldstar Sverige” och sedan dess delats över 1 200 gånger. I beskrivningen till videon står det som följande: ”Intervju med tiggare – berätta sanningen!”.

Många skrattar åt videon, och ser det som ett skämt, men videon tas också på allvar av många Facebookanvändare som sprider den i politiska syften. ”Ja, mina vänner! Vad säger vi om detta då? Skratta eller gråta…. ? de e frågan. Han presenterar ju Sverige i ett nötskal vettja.”, skriver en användare. ”Sosse politik fy fan”, skriver en annan.

Den som är välverserad i internetkultur inser dock snabbt att videon inte alls har någonting med tiggeri att göra, utan föreställer den spanska komikern Juan Joya Borja, också känd som ”El Risitas”.

Det var i juni 2007 Borja medverkade i den spanska talkshowen ”Ratones Coloraos” och berättade en dråplig historia om när han jobbade som diskare. I klippet berättar Borja hur han lämnade några Paella-pannor i havet under natten för att på morgonen inse att de sköljts bort. Videon lades upp på Youtube den 25 juni 2007 och blev snabbt viral, mycket på grund av Borjas karaktäristiska skratt.

Sedan åtminstone 2014 har videon blivit ett internetmeme, där videon använts på många olika sätt med många olika, falska, undertexter. 2014 användes videon till exempel av Muslimska brödraskapet för att håna Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi. Den har också använts för att skämta om Nvidia-grafikkort, datorspelet Dota 2 och Apples Macbook pro.

Det här är heller inte första gången videon kopplats ihop med tiggeri. Viralgranskaren uppmärksammade videon redan 2015 när videon som nu blivit viral igen först lades upp på Youtube.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro