ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, den här virala bilden föreställer inte flyktingar i upplopp

Åsa Larsson · 15 Sep 2015
Uppdaterad 15 Sep 2015

"Nyheten" att rasande muslimska flyktingar med svarta flaggor kastat sig över tysk polis har fått stor spridning – men stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

En artikel med rubriken "Nu börjar det… ISIS-flagga bland flyktingar som slåss med polis i Tyskland" har fått enorm spridning de senaste dagarna – nära 600 000 interaktioner på Facebook.

I den virala artikeln ses muslimska män med svarta flaggor i högsta hugg som drabbar samman med tyska poliser. 

Men bilden är tvärtemot vad det står gammal och männen är inte del av de flyktinggrupper som kommit till Tyskland under sensommaren.

De tillhörde den religiösa extremistgruppen Millatu Ibrahim, som bara hann existera ett år innan den förbjöds i Tyskland 2012.

Sammandrabbningen på bilden inträffade 1 maj 2012 i tyska Solingen i samband med den demonstration.

Männen protesterar mot att det högerextrema partiet Pro NRW anordnat en Muhammed-tecknartävling och ställt ut antimuslimska karikatyrteckningar runt moskéer i Tyskland.►LÄS MER: Nej, Alan Kurdis kropp blev inte flyttad för "bättre snyftbilder" Demonstrationen började fredligt men urartade i våld och stenkastning. Tre poliser och en förbipasserande skadades i tumultet och ett stort antal salafister greps, skrev tyska tidningen Spiegel.

Millatu Ibrahim-anhängarna använde under den här protesten flera flaggor – al-liwa användes talibanerna i Afghanistan när de tog makten 1997, och al-raya, som i olika tappning anses vara kalifatets flagga eller jihads flagga.

Den svarta flaggan med profeten Muhammads sigill i vitt med svart skrift är den som associeras mest med Islamiska staten i dag, men har använts av till exempel al-Qaida och al-Shabaab i Somalia.

– Vad jag kan se används alla tre flaggorna i demonstrationen ovan vilket mycket väl kan stämma om nu denna grupp ville knyta an till islamistiska grupper som anser att man kan och bör använda våld för att protestera och förändra, säger Jonas Otterbeck, professor i islamologi vid Lunds universitet.►LÄS MER: Nej, det här är inte en IS-krigare som utger sig för att vara flykting Sajten Conservative post – som ligger bakom den nu så spridda artikeln – har en väldigt anitmuslimsk ton och många artiklar i samma stil. Det är bilder och Youtube-klipp som plockats ur sina sammanhang och i stället fått korta, innehållslösa och anklagande texter till. 

Viralgranskaren har sökt Conservative post.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro