ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, den här webbsidan avslöjar inte hur många som besökt din Facebookprofil

Hugo Ewald · 12 Dec 2017
Uppdaterad 12 Dec 2017
Att testet inte verkar vara verkligt skriver sajten själv.

Att testet inte verkar vara verkligt skriver sajten själv. Foto: Skärmdump/Metro


Ett test på webbsidan Quizzstar som påstår att du ges möjlighet att se hur många som besökt din Facebookprofil har fått stor spridning på svenska sociala medier. Men testresultaten verkar vara slumpgenererade, och enligt Facebook kan inte externa sajter få tillgång till den datan.

klar

Artikellänk är kopierad

”Vem har kollat på din profil och hur många gånger?” Så lyder rubriken till ett testpå den anonymt registrerade sajten Quizzstar, som tillhandahåller en stor mängd olika test, och som fått stor spridning på Facebook i Sverige under de senaste dagarna.

Konceptet lyder som att du ger webbsidan tillgång till din Facebookprofil. Du får sedan ett svar om vem som enligt sajten kollat på din profil flest gånger, och ges också möjlighet att dela resultatet.

”Din vän kan bara inte få nog av dig – och vi förstår verkligen! Allt från dina fantastiska foton till de humoristiska statusarna, din profil är rena underhållningen!”, lyder resultatet.

Problemet är att testet inte är verkligt.

När Viralgranskaren testar att göra testet flera gånger är resultatet olika. En gång uppges en person ha kollat på Viralgranskarens profil 243 gånger, en annan 301 gånger och en tredje gång uppges profilen ha fått 274 besök av samma person. Facebook tillhandahåller inte heller möjligheter för externa sajter att få tillgång till sådana uppgifter.

”Vi tillhandahåller ingen sådan funktionalitet, nej.”, skriver Peter Münster, Facebooks nordiska kommunikationschef, i ett mejl.

Att testet inte verkar vara verkligt skriver sajten själv. ”Allt material är endast till för underhållning […] och kommer inte med någon garanti om träffsäkerhet eller användbarhet”, skriver företaget själva på sin webbsida.

Den som gör sajtens tester går med på villkor om att få reklam inom en rad olika ämnen. Du ger också sajten tillgång till din Facebookprofils uppgifter, bland annat din vänlista, varför Viralgranskaren redan 2014varnade för den här typen av Facebooktester.

– Man blir kompis med ett program och hela din profil, med vänner, statusuppdateringar och allt blir därmed tillgänglig. Om man inte aktivt går in och tar bort appen fortsätter de att ta del av allt. Det är svårt att säga generellt att alla är onda men man kan fundera över det faktiska syftet, sa it-säkerhetskonsulten Fredrik Ljunggren då till Viralgranskaren.

Den som gjort den här typen av tester och inte längre vill att företaget bakom ska kunna ta del av ens uppgifter kan ta bort applikationen från Facebookkontot. Det kan du göra genom att klicka på den här länken, som tar dig till Facebooks applikationsinställningar. Du lägger sedan musen över appen i fråga, och trycker på krysset som dyker upp för att ta bort den.

Viralgranskaren har sökt Quizzstar.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro