ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, den "invandrade pensionären" får inte dubbelt så mycket som den "svenske pensionären"

Johan Wikén · 16 Maj 2018
Uppdaterad 16 Maj 2018
En del av ett inlägg på Facebook från 2015 har återigen fått spridning.

En del av ett inlägg på Facebook från 2015 har återigen fått spridning. Foto: Skärmdump Facebook


Gång på gång sprids felaktiga påståenden om invandrares pension i Sverige. Nu har ett gammalt inlägg om garantipension och äldreförsörjningsstöd återigen fått spridning. Men siffrorna stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Viralgranskaren har den senaste tiden fått flera tips om ett gammalt inlägg som återigen har fått spridning. Inlägget handlar om att invandrare med äldreförsörjningsstöd skulle få ut nästan dubbelt så mycket pengar som svenska garantipensionärer. I bilden som sprids står det bland annat:

”Garantipensionen på 7 500 kr anses räcka till alla levnadsomkostnader för den svenske pensionären emedan 14 831 inte anses räcka för den invandrade pensionären”.

Men påståendet är felaktigt.

Viralgranskaren har tidigare skrivit om ämnet och även Pensionsmyndigheten har känt ett behov av att reda ut missuppfattningar på sin sajt.

Författaren av texten som har fått spridning är Per Gustafsson, andre vice ordförande för Sverigedemokraterna i Tomelilla. 2015 publicerade han inlägget, som har fått över 1 400 delningar, på Facebook. Sveriges radio, som också har granskat påståendet, har varit i kontakt med Per Gustafsson. Han säger till SR att han ångrar texten och har även lagt in en notis högst upp i inlägget om att det är felaktigt.

Vad är det då som gäller?

Garantipensionen är till för den som har haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet. Det krävs att personen har bott i minst 40 år i Sverige, från 16 till 64 års ålder, för full garantipension. Ju kortare tid, desto mindre garantipension.

”Som mest kan garantipensionen bli 8 076 kronor för ensamstående och 7 204 kronor i månaden för gifta”, skriver Pensionsmyndigheten.

För ensamstående blir det minst 6 910 kronor efter skatt i månaden, enligt SR. Men det är beroende på vilken kommun det gäller. Människor som fått uppehållstillstånd som flykting eller skyddsbehövande kan räkna med boendeår från sitt hemland i garantipensionen.

Äldreförsörjningsstöd är ett stöd för den som har låg eller ingen pension och som är minst 65 år och bosatt i Sverige. Det är ett statligt stöd som drygt 20 000 personer får i nuläget. Som högst ligger stödet för ensamstående på 5 634 kronor i månaden skattefritt.

Dessutom kan både den som har garantipension och äldreförsörjningsstöd få stöd för boende.

För en med pension kan ett bostadstillägg som mest ligga på 5 560 kronor skattefritt. Med full garantipension och bostadstillägg blir totalsumman 12 470 kronor i månaden efter skatt.

För en med äldreförsörjningsstöd kan boendestödet bli som mest 6 620 kronor. Med fullt äldreförsörjningsstöd och boendestöd blir totalsumman 12 254 kronor i månaden.

Enligt Sveriges radio är ursprunget till påståendet om att äldre invandrare skulle få över 14 000 kronor i månaden en insändare från 2011 i tidningen Seniorer.

Där räknar insändarskribenten med ett fullt äldreförsörjningsstöd samt boendestöd enligt 2011 års nivå. Dessutom har skribenten lagt till en ”utländsk pension” på 3 000 kronor och får fram totalsumman 14 031 kronor. Men det är felaktigt eftersom en utländsk pension skulle göra att äldreförsörjningsstödet minskade med lika mycket.

Det blir ännu mer felaktigt när SD-politikern Per Gustafsson först citerar insändarskribentens text och uträkning för att sedan använda summan, dock ändrad till 14 831 av oklar anledning, i en egen jämförelse mot en garantipension utan bostadstillägg.

– Det är som att jämföra äpplen och päron, säger Linda Nygren, expert på Pensionsmyndigheten, till SR.

Påståendet om att den ”invandrade pensionären” får nästan dubbelt så mycket som den ”svenske pensionären” är alltså felaktigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro