ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, den muslimska demonstrationen mot terrorism var inte iscensatt

Sofia Clason · 7 Jun 2017
Uppdaterad 7 Jun 2017
En skärmdump från en artikel skriven av den högerpopulistiske bloggaren Mike Cernovich som spridit ryktet.

En skärmdump från en artikel skriven av den högerpopulistiske bloggaren Mike Cernovich som spridit ryktet. Foto: Skärmdump/Metro


När muslimer demonstrerade mot terrorism den 4 juni anklagades händelsen för att vara iscensatt, och CNN beskrevs som skapare av fake news”. Men det finns inga belägg för att så skulle vara fallet.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var dagen efter terrorattacken i London den 3 juni, då 7 människor dödades och 48 skadades, som en grupp muslimer samlades och demonstrerade mot terrorism. Demonstrationen plockades upp av CNN International och andra medier, och har i efterhand anklagats för att vara iscensatt.

Ryktet om att demonstrationen var fejkad spreds tillsammans med ett videoklipp från Twitter-användaren Markantro som publicerades på Twitter och Youtube den 4 juni. Klippet påstås visa att CNN iscensatt demonstrationen och delat ut rekvisita till de demonstrerande muslimerna. Andra sajter så som Gateway pundit och den högerpopulistiske bloggaren Mike Cernovich har därefter spridit ryktet och menat att det fanns betalda demonstranter i gruppen och att CNN regisserat demonstranterna. Nyhetsinslaget sades vara ett exempel på ”fake news” som CNN publicerat för att skapa positiv propaganda om muslimer, uppger den amerikanska nyhets- och faktakollssajten Snopes. I Sverige har bland annat det felaktiga påståendet spridits av Fria tider.

Under Youtube-klippet som visats drygt 739 000 gånger finns flera upprörda kommentarer. ”Man kan se producenten dela ut skyltar till ’demonstranterna’. Och hur många människor och ljus behövs det för att filma ’demonstranter?’”, ”CNN är en SJUK nyhetsorganisation”, ”Fake News i arbete”, är några exmpel.

Teorierna om att nyhetsinslaget skulle vara iscensatt är falska. Som Snopes skriver finns det inget i anklagelserna som bevisar att demonstrationen skulle ha varit iscensatt.

Efter att ryktet spreds gjorde CNN ett uttalande om anklagelserna och förklarade att polisen ordnade så att demonstranterna kunde komma fram och visa sina skyltar för all media som var på plats. CNN var inte inblandade i polisens arbete eller demonstrationen utan var bara där och filmade händelsen, som också dokumenterades av flera nyhetsorganisationer, till exempel Fox News.

”Historien är nonsens. Gruppen av demonstranter befann sig vid en polisavspärrning och läts komma fram av polisen så att de kunde filmas av media. CNN och annan media som närvarade filmade de bara helt enkelt”, skriver CNN i uttalandet.

Som Mediaite skriver är det heller inget ovanligt att ”arrangera” demonstranter på det här sättet för att försöka skildra en händelse, även om det går att hävda att det är att vinkla.

BBC har intervjuat Samyna Motalib som deltog i demonstrationen, som organiserades av The London Fatwa Council för att visa solidaritet för terrorattackens offer. Den muslimska kvinnan berättar om sin upprördhet över attacken. Till BBC säger hon att hon fördömer terrorattacken och att muslimer runt om i världen är äcklade av att en sådan gärning utförts och kopplats till religionen. Även organisationens ordförande, Shaykh Mohammad Yazdani, har uttalat sig om dådet.

”De här vidriga individerna tillhör en ideologi som för oss är främmande. IS är en fiende till oss alla”, skriver han bland annat i uttalandet.

Det finns alltså ingenting som tyder på att CNN skulle ha ”fejkat” demonstranterna. London Fatwa Council är en riktig muslimsk organisation, som tog ställning mot terror och som sedan filmades av flera medier, däribland CNN.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro