ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, denna bild visar inte kalvar som isoleras för att bli mörare”

Jack Werner · 5 Maj 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014
Nej, denna bild visar inte kalvar som isoleras för att bli "mörare"

Nej, denna bild visar inte kalvar som isoleras för att bli "mörare" Foto: Susan Schoenian/Facebook


I en värld där mat och kött produceras på en plats och äts på en helt annan vet inte många vad kalvhyddor är. Just därför går nu ett rykte om hur hemska de är på Facebook. Ett rykte som visar sig vara fullt av felaktigheter.

klar

Artikellänk är kopierad

”Denna bild är varken dramatisk eller blodig – men icke desto mindre bedrövlig. Uppenbarligen kommer den från Oregon.”

Det är inte direkt ett tecken på en källkritiskt granskad story när berättaren redan i sin andra mening känner sig tvingad att använda ordet ”uppenbarligen”. Ändå har en Facebookpost som gör just det fått 66 000 delningar sedan den i början av april publicerades av sidan Earthlings. Den handlar om så kallade kalvhyddor, och ironiskt nog verkar det enda som stämmer i storyn vara att bilden är tagen i just Oregon.

”Varje hydda rymmer en kalv, som togs från sin mamma en timme efter att de fötts”, skriver posten och fortsätter: ”Efter ungefär sex veckor dödas de. Till dess sitter de här, oförmögna att röra sig eftersom det gör deras kött ’mörare’”.

Fotografen anser sig bestulen

Susan Schoenian är får- och getspecialist på University of Maryland, och den som tagit och äger upphovsrätten till bilden på kalvhyddorna. Hon laddade 2009 upp den till bildtjänsten Flickr, och när jag får kontakt med henne har hon nyligen blivit varse hur den används av sidor som Earthlings. Och hon ser det som att hon blivit bestulen.

– Den används mot mejeriindustrin, men informationen är falsk. De som skrev den har aldrig besökt den här farmen, och vet inte vad de pratar om, skriver hon i ett mejl till Viralgranskaren.

Hon säger att farmen där hon tog bilden var mycket stor, och att det kanske är överväldigande för vissa att se så många kalvhyddor på en och samma plats. Men att korna och kalvarna där mådde bra går hon i god för.

– Kalvar i dag är, skam att sägas, bättre utfordrade och har bättre sjukvård än många barn.

Svenska docenten om bilden

Så enligt den som tog bilden Earthling använder stämmer inte dess påståenden. Men för att vara helt säker söker jag även upp Anders Herlin, docent och universitetslektor på Institutionen för biosystem och teknologi på Sveriges lantbruksuniversitet.

Han besvarar faktapåståendena om kalvhyddorna punkt för punkt, utifrån svenska förhållanden. Och de flesta är helt felaktiga. Till exempel hålls kalv och ko vanligen tillsammans 1-4 dygn innan de skiljs åt, inte en timme.

– För att bekämpa vissa sjukdomar kan kalven tas bort direkt för att undgå smitta, säger han.

I posten står det vidare att ”mamman får tid att tvätta, slicka, lukta och bekanta sig med kalven, innan de tas iväg för att leva i hyddan”. Detta stämmer faktiskt till viss del.

– Kons slickande av kalven är en viktig del för att öka kalvens vitalitet. Men ju längre man låter kalven gå med kon, desto större blir separationsångesten – ett problem i ekologisk produktion där kalven skall stanna med kon i 4 dagar, berättar Anders Herlin.

"Påståendet är är taget ur luften"

Posten avslutas med att hävda att kalven dödas efter ungefär sex veckor, och att de till dess sitter fast i sina hyddor, ”oförmögna att röra sig eftersom det gör deras kött ’mörare’”. Anders Herlin säger att den sortens kalvproduktion inte finns alls i Sverige, utan att kalvar för köttproduktion här föds upp till 6-10 månaders ålder. Och att de sitter fast i sina hyddor för att det blir bättre kött är en total lögn.

– De är i hyddor för att inte bli smittade av andra kalvar, och enligt svenska föreskrifter skall hydda och uteplats ge tillräckligt med plats för kalven att röra sig naturligt. Påståendet att köttet skulle bli mörare är taget ur luften.

Kalvarna hålls ibland parvis i hyddorna, säger Herlin, och kan även föras samman till grupper om sex stycken vardera efter några veckor. Detta för att ge dem mer utrymme och låta dem utveckla sociala beteenden.

Detta gäller alltså svenska omständigheter, men det finns inget som pekar på att kalvar som föds upp i hyddor i USA systematiskt skulle behandlas sämre än de som föds upp på andra sätt. Enligt den amerikanska boskapsuppfödarfamiljen Strauss används hyddorna mestadels för mjölkkor, och på sin blogg beskriver veterinär- och farmarparet John och Marybeth Feutz kärleksfullt hur de låter sina kalvar växa upp i hyddorna.

En story vi är van vid

Varför delas den här sortens poster så ivrigt? Tja, i vår urbaniserade tid har allt fler kommit att bo allt längre från de platser där deras mat produceras. En stor industri har byggts upp inte bara kring produktionen av maten utan även av dess transporter. Vi får regelbundet höra att detta är en livsstil som inte fungerar, om vår miljö ska hålla.

Dessa påståenden bygger allt som oftast på fakta, men kommer så regelbundet och är så alarmerande att de öppnar för att en och annan felaktig varning ska kunna slinka förbi utan att granskas källkritiskt. Många som ställs inför Facebookposter som dessa tänker kanske helt enkelt att de antagligen stämmer, eftersom hela köttindustrin ju verkar så genomrutten.

Att försöka rädda vår miljö och uppmuntra fler att bli vegetarianer är en bra idé. Men ändamålen helgar inte medlen – så undvik att göra det med hjälp av lögner och överdrifter.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro