ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det är inte förbjudet att sjunga nationalsången i svenska skolor

Johan Wikén · 18 Maj 2018
Uppdaterad 18 Maj 2018
Kedjebrevet dyker oftast upp i maj varje år.

Kedjebrevet dyker oftast upp i maj varje år. Foto: Pixabay/Skärmdump


Kedjebrevet uppmanar människor att gå ut och sjunga vår nationalsång den 6 juni i protest mot att den ej får sjungas i skolorna”. Men något sådant förbud finns inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Den senaste veckan har ett gammalt kedjebrev återigen fått spridning bland svenska Facebookanvändare. Så här lyder texten:

”UPPMANAR ALLA ATT 6:JUNI PÅ NATIONALDAGEN KL.12.00 GÅ UT Å SJUNG VÅR NATIONALSÅNG PÅ GATOR&TORG I PROTEST MOT ATT DEN EJ FÅR SJUNGAS I SKOLORNA. FATTA,VÅR NATIONALSÅNG ÄR INTE RASISTISK. ÄR DU EN MES ELLER VÅGAR DU KOPIERA DETTA OCH VARA MED OCH KÄMPA?? KOPIERA OCH KLISTRA IN NI SOM VÅGAR!!!”

Faktum är att texten har delats friskt på Facebook i många år, den brukar oftast dyka upp och få spridning i maj månad. Första gången som den här versionen av kedjebrevet delades verkar ha varit den 3 maj 2010. Det fick då rejäl spridning under några dagar.

Den 3 maj 2010 är första gången vi har hittat som texten publicerades.
Den 3 maj 2010 är första gången vi har hittat som texten publicerades.

Problemet är bara att påståendet i texten inte stämmer. Det finns inget förbud mot ”vår nationalsång” i skolorna.

– Om skolorna sedan har lokala regler är det inget vi gör något åt. Men det finns inget övergripande förbud, absolut inte, säger Agnes Gidlund på Skolinspektionen.

Något som även Skolverket bekräftar. I Skolverkets kursplan gällande musikundervisning i årskurs 1-3 går det att läsa vad som anses vara centralt innehåll:

”Musik som knyter an till elevens vardagliga och högtidliga sammanhang, däribland nationalsången och några av de vanligaste psalmerna, samt inblickar i svensk och nordisk barnvisetradition”, står det bland annat.

Däremot har det funnits några fall som har fått uppmärksamhet medialt under åren.

Den 10 juni 2011 publicerade P4 Uppland en artikel med rubriken ”Fick inte sjunga nationalsången”. Enligt artikeln ville några elever på en skola i Uppsala sjunga ”Du gamla, du fria” på skolavslutningen, men stoppades av skolledningen. Enligt rektorn var det dock inte på grund av att låten var ”stötande” utan för att planeringen för ceremonin redan var gjord.

Ett annat fall uppmärksammades fyra år senare, den 10 juni 2015, av P4 Kronoberg. Den här gången handlade det om en rektor i Ljungby som förbjudit elever att springa ut med flaggor till tonerna av Zlatans tolkning av nationalsången. Förbudet handlade framför allt om flaggorna men gällande nationalsången sa rektorn att det kunde bli en ”gränsdragningsproblematik”, enligt DN.

För att få en inblick i hur det ser ut på landets skolor har Viralgranskaren genomfört en mini-enkät under fredagen. Vi skickade ut ett mejl till 40 rektorer runt om i Sverige och frågade om deras skola har något förbud mot nationalsången.

Av 13 svarande var det ingen som uppgav att deras skola har ett förbud.

Det går så klart inte att dra några statistiska slutsatser av vår undersökning, men tydligt är att det verkar ytterst ovanligt att man inte får sjunga nationalsången i svenska skolor.

pil
Fakta om ”Du gamla, du fria”

”Du gamla, du fria” skrevs av Richard Dybeck 1844. Från början var första textraden ”Du gamla, du friska” men det ändrades senare till dagens variant.

”Du gamla, du fria” har, till skillnad från många andra nationalsånger, aldrig antagits som officiell nationalsång genom politiskt beslut. Men genom tradition har den kommit att betraktas som Sveriges nationalsång.

Genom åren har flera motioner lämnats till Riksdagen om att göra sången till officiell eller att byta nationalsång, men hittills har alla motioner avslagits.

Källa: Källa: Kungahuset, Sydsvenskan

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro